4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Üretici fındığını sökmedi

ÜRETİCİ FINDIĞINI SÖKMEDİ

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, fındığın sökülerek yerine alternatif ürün üretimi yapılması konusunun amacına ulaşamadığını söyledi.

Necat Avcı, iki yıl önce fındık stratejisi kapsamında fındığını söken ve alternatif ürün yetiştirecek olan çiftçilerin destekleneceği açıklanmasına rağmen kimsenin buna yanaşmadığını belirtti. Avcı, 2003 yılından örnek vererek, "2003 yılında fındık ürününde yine alternatif ürün projesi uygulaması yürürlüğe konulmuş 100 bin hektarlık bir alanda fındık ocağı sökülmesi planlanmışken bu alan önce 57 bin daha sonra da 16 bin hektara indirilmiştir. Ancak sonuç olarak 6 bin hektarlık bir alanda uygulanmıştır" dedi.

Avcı, alternatif ürün projesinin başarıya ulaşmamasına sebep olan etkileri şöyle ifade etti: "Alternatif ürüne ait değerlendirme tesislerinin yetersiz olması ve alternatif ürünlere tereddütle bakılması, Çarşamba, Terme, Düzce, Sakarya ovalarında drenaj ve sulama kanallarının yetersiz olması nedeniyle alternatif ürün yetiştiren üreticilerin isteksiz olması, alternatif ürünlerin fındık kadar gelir getirmeyeceği düşüncesinin hakim olması, proje kapsamında sağlanan kaynakların üreticiyi tatmin etmemesi, alternatif ürün projesinin başarıya ulaşamamasındaki gerekçelerdir."

Avcı, şöyle devam etti: "2003 yılında denemesi yapılan fındık ürününde alternatif ürün projesi uygulaması çalışmasının başarısızlığa uğramasına neden olan faktörlerin hiçbirinde bugüne kadar bir iyileştirmenin yapılmadığı görülmektedir. Bu durum yeniden yürürlüğe konulmak istenen alternatif ürün projesinin başarıya ulaşmasını tehlikeye sokmaktadır. Alternatif ürün projesi ile eş zamanlı olarak yukarıda sayılan sorunların giderilmesine yönelik çalışmalara hız verilmelidir. Aksi takdirde fındık ürününde yeni dönemin en önemli temel taşı olan alternatif ürün projesi uygulaması ikinci kez hayal kırıklığına, zaman ve kaynak kaybına neden olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2011 Cuma 14:21:02
Güncelleme :15 Nisan 2011 Cuma 17:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
caner can IP: 85.104.145.xxx Tarih : 16.04.2011 09:41:43

Evimle bahçem arasında kilometrelerce yol var. Fındığı söküp yerine daha iyi getirisi olan alternatif ürün diksem bu ürünü nasıl koruyacağım?Nasıl olsa fındık para etmiyor. Kimse tenezzül etmez fındığa ;)