3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Uzmanlardan gömülü diş uyarısı

UZMANLARDAN GÖMÜLÜ DİŞ UYARISI

Ağız cerrahisinde en sık görülen vakalardan olan gömülü dişlerin, diğer dişlerin çürümesine, ağız ve çene yapısının değişmesine, ciddi enfeksiyonlara yol açtığı belirtildi.

Medical Park Ordu Hastanesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Rana Oral, pek çok insanın farkında olmadığı gömülü dişlerin ağız ve çene yapısını bozan ciddi bir tehlike olduğuna dikkat çekti. Alt-üst 20 yaş dişleri, üst çene köpek dişleri ve nadiren alt-üst çene küçük azı dişlerinin ağızda gömülü kaldığını, bu tablo oluşurken hiçbir belirti vermediğini ve durumun yıllar sonra ortaya çıktığını kaydeden Oral, bu tür dişlerin mutlaka çekilmesi gerektiğini vurguladı. Gömülü dişler

sebebiyle dişler ile dişeti arasında bazı bölgelerin iyi temizlenemediği için buralarda yemek artıkları biriktiğini, bunun sonucunda oluşan mikroorganizmaların sürekli yinelenen enfeksiyonlara, komşu dişte çürüklere sebep olduğunu belirterek, "Bu durumda sık sık şişlik ile kendini gösteren son derece ağrılı lokal bir dişeti iltihaplanması oluşur. Bu iltihaplanma ilerleyerek dişeti-yanak mukozası-bademciklerin birleştiği yerden, yanak absesi oluşumuna veya boyun fasyalarına ilerleyerek farengeal ve

retrofarengeal fasya tutulumuna ve ilerlerse mediastinitis gibi hayati önem taşıyan çok ciddi enfeksiyon tablolarına sebep olabilir. Bu sebeple ağız ortamıyla ilişkili olan tam sürmemiş 20 yaş dişlerinin tereddütsüz çekilmeleri gerekir. Konumlanmaları itibariyle gömülü 20 yaş dişleri ikinci büyük azı dişlerinin kuronu veya köklerine hasar verebilir. Azı dişi ile arasında besin birikimi yaparak azı dişinin çürümesine yol açabilir. Hiçbir şikayeti olmayan azı dişinin kaybı söz konusu olabilir" dedi.

Rana Oral, erken yaşlardan itibaren yapılması gerekli düzenli diş kontrollerinde çekilecek olan diş röntgenleri ile ortaya çıkabilecek olan bu dişlerin varlığının diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, risk taşıyorsa erken dönemde çekilmesi gerektiğine dikkat çekti.

UZMANLARDAN GÖMÜLÜ DİŞ UYARISI
UZMANLARDAN GÖMÜLÜ DİŞ UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 14:01:01
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 14:12:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?