7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

Uzmanlardan verem uyarısı

Fatsa Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Parıldar Gökırmak, tıpta 'tüberküloz' olarak adlandırılan verem hastalığının en sık görülen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Tıpta 'tüberküloz' olarak adlandırılan verem hastalığına halk dilinde 'ince hastalık' da denildiğini ifade eden Dr. Gökırmak, "Verem, asıl olarak akciğerlerde yerleşen; fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik bulaşıcı bir hastalıktır. Türkiye tüberkülozun en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Hasta kişinin öksürmesi, konuşması, nefes alıp vermesi sırasında havaya saçılan mikroplar havada günlerce asılı halde canlı kalır. Hasta kişiyle teması olan yani kapalı ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişiler, nefes aldıklarında havadaki bu mikroplar onların akciğerlerine ulaşır ve orada yerleşerek enfeksiyonu başlatır" dedi.

Sigara içen, alkol kullanan, beslenmesi bozuk ve kötü yaşam koşullarına sahip kişilerde ve şeker hastalığı, bazı kan hastalıkları, AIDS, böbrek hastalıkları ve kortizon kullananlarda riskin daha fazla olduğunu vurgulayan Gökırmak, "Hastalık sinsi ve yavaş ilerler. Genellikle aylardır devam eden halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, hafif ateş, geceleri terleme, balgam mevcuttur. Kesin tanı konulan kişilerde uygun tedavi edilerek en az 6 ay olmak üzere tedaviye başlanır ve genellikle yüzde 100 başarı vardır. Düzgün tedaviye dikkat edilmezse, zamanla mikrop tedaviye direnç kazanır ve tedavi edilebilir hastalık tedavi edilemez hale gelir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü verem hastalığının yanlış tedavi edilmesinin hiç tedavi etmemekten daha kötü olduğunu duyurmuştur. Korunma için hasta kişilerin teşhis edilip tedavi edilmeleri ve hastalığı sağlam kişilere bulaştırmaları engellenmelidir. Gereken kişilere koruyucu tedaviye başlanmalıdır ve sağlam kişilerin direncinin artırılması için aşıya önem verilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 11:43:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?