4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Vali'den işsizlere çağrı

VALİDEN İŞSİZLERE ÇAĞRI

Ordu Valisi Orhan Düzgün, işsiz ve vasıfsız gençlere çağrıda bulunarak, "Günümüzde iş bulabilmek için önce vasıflı ve nitelikli olmak gerekiyor. Açılan kurslara mutlaka katılın" dedi.

Türkiye'deki işsizlik oranını azaltmak ve işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'nin uygulanmasına Ordu'da başlandı.

Vasıfsız işçilere bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olarak da adlandırılan ve kısa adı UMEM olan "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi"nin Ordu'da başlaması nedeniyle Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde tören düzenlendi.

Düzenlenen törene, Vali Orhan Düzgün, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Uzun, İşkur İl Müdürü Mehmet Döktür, Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Gökhan Melikoğlu, projede görev alan öğretmenler, işverenler ve kursiyerler katıldı.

Vali Orhan Düzgün ve törene katılanlar, tören öncesinde UMEM Projesi kapsamında eğitim verilecek kursiyerler ve Ordu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin eğitimleri için alınan 500 bin TL değerindeki makine ve ekipmanlarını yerinde gördüler. Ahşap teknolojileri, makine teknolojileri, endüstriyel teknolojileri, elektrik elektronik teknolojileri ve bilişim teknolojileri bölümlerine ait atölyeleri gezen Vali Orhan Düzgün, UMEM Projesi kapsamında alınan son teknoloji ürünü olan makineler hakkında atölye şefi öğretmenlerden ve okul müdüründen bilgi aldı.

VALİDEN GENÇLERE: "VASIFLI OLUN"

Vali Orhan Düzgün, daha sonra Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Toplantı Salonunda, UMEM Projesi'nin ilk ayağı olarak başlatılan Mobilya İmalatçısı Kursu'nun açılış törenine katıldı. Burada düzenlenen törende bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, UMEM Projesinin ilk önce hayata geçirildiği illerden birisinin de Ordu ili olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın birçoğu iş arıyor. İşsiz oldukları için şikayet ediyorlar ama bir iş sahibi olabilmek için mutlaka vasıflı nitelikli iş arıyor konumuna gelmek gerekiyor. iş arayan gençlerimizin öncelikle kendilerini nitelikli hale getirmeleri gerekiyor" dedi.

Ordu'da hem İş-Kur vasıtasıyla açılan kurslar ile UMEM projesinin vatandaşları meslek sahibi yapmak ve iş sahibi kılmak amacıyla bu projelerimiz başarılı bir şekilde yürütülmeye başlandığını, gerekli, altyapı hazırlıklarının tamamlandığını kaydeden Vali Düzgün, "Teknik ve Endüstri Meslek Lisemizde bu kursların verilmesine imkan sağlayacak bilgisayar sınıfı, makine sınıfı, elektrikli ev aletlerinin onarımına ilişkin sınıflar ve otomasyon sınıflarına yeni makineler alındı. Bunların donanımları geçtiğimiz aylarda tamamlandı ve bugün hizmet verir hale getirildi. UMEM Projesi kapsamında, Mobilya İmalatı dalında bugün ilk kursumuzu açıyoruz. Gerekli donanıma sahip olan sınıflarımızda, laboratuarlarımızda bu kurslar faaliyet görmeye başlayacak. Bundan hem iş arayan gençlerimizin iş sahibi olması hem de bu sektörde çalışan iş adamlarımızın iş dünyamızın da çok değerli avantajları olacak. Örneğin işveren sigorta payları bu kursları bitiren kursiyerlerin istihdamına imkan vermek amacıyla işveren sigorta payları da 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Pek çok sektörde bu kursları açabiliriz. Onun için Ordu'da iş sahibi olan iş işadamlarımızın da en az 10 kişiden az olmak kaydıyla bir talep getirmeleri halinde diğer dallarda da bu kurslarımız önümüzdeki aylardan itibaren Ordu'da açılabilecektir" diye konuştu.

HEDEF 100 GENÇ

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin de törende bir konuşma yaparak, "UMEM Projesi istihdama yönelik bir projedir. Bu proje ile işveren de kazanacak, işsiz vatandaşlarımız da kazanacak. 19 il kapsamında yapılan projede en az talep toplayan il biz olduk. Bu projeye bütün kurumların destek vermesini bekliyorum. Proje kapsamında açılan kurslar bittiğinde işveren vasıflı bir eleman kazanacak, işsizlerde işsiz kalmayacaklar. UMEM Projesi, Sayın Başbakanımızın ve Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın en çok önem verdiği projedir. Ordu'da imalat sektörümüz zayıf olduğu için UMEM projesine beklediğimiz ilgiyi göremedik. Hizmet ve tekstil sektöründe inşallah sayıyı çoğaltacağız. Hedefimiz bu proje kapsamında en az 100 işsiz gencimizi meslek sahibi yapabilmektir" şeklinde konuştu.

KURSİYERLERE ÜCRET ÖDENECEK

UMEM Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İşkur İl Müdürü Mehmet Döktür de, "UMEM Projesi kapsamında, Ordu Merkez Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü'nün teknolojik gelişmelere göre yeni donanım ihtiyaçları tamamlanmıştır. Bugün ilk olarak bugün açılışında bulunduğumuz mobilya imalatçısı mesleğindeki 15 kişilik kurs başlatılmıştır. Kursa katılan katılımcılara İş Kur İl Müdürlüğü tarafından günlük hem 15 TL ücret ödenecek, hem de katılımcıların 5510 Sayılı Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigorta primi yatırılacaktır. Kursiyerler, Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 400 saatlik eğitime tabi tutulduktan sonra talep eden işyerlerinde 3 ay staj yapacaklardır. Başarılı olan kursiyerler, Kurs Yönetimince asgari yüzde 90 oranında Ordu Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı işyerlerinde istihdam edilecektir" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından 15 kursiyerin katıldığı mobilya imalatçısı mesleği kursunun açılışı yapıldı.

VALİDEN İŞSİZLERE ÇAĞRI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2011 Salı 17:51:04
Güncelleme :15 Mart 2011 Salı 18:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?