6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

Velilere ÖSS uyarısı

Ordu Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde görevli Psikolojik Danışman Mehmet Sağlam, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) hazırlanan gençlerin genel değil, bireysel yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

Mehmet Sağlam, ÖSS hazırlık yapan gençlere özellikle son dönemde kendini rahat hissetmesini ve sınav stresini üzerinden atması için yapılacak terkinlerin daha da baskı oluşturabileceğine dikkat çekti. Sınav vaktinin yaklaşmasıyla birlikte genellikle velilerin çocuklarının hazırlıkları hakkında kuşkuya düştüklerini ve yeterli hazırlık yapamadıkları endişesiyle terkinlerinin arttığını belirten Sağlam, "Genel olarak velilerimiz havaların ısınmasıyla birlikte öğrencilerin üzerindeki rehavet duygusunun artacağı düşünüyor. Sınav sonucuna ilişkin kaygılarını nedeniyle iyi niyetli terkinleri istemeyerek de olsa öğrenciler üzerinde baskı oluşturuyor" dedi. 

Öğrenciler için yapılan genellemelerin aksine iyi analizlerle kişisel sorunlar ortaya çıkartılarak çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, "Öğrencilere sınavın yaklaştığını ve artık daha dikkatli olması yönünde terkinlerde bulunmak durumu daha da kötü yapabilir. Bunun yerine çocukları daha da iyi tanımak adına girişimlerde bulunulmalı. Kapasitesini çok iyi analiz edilip, beklentiler ona göre belirlenmeli" diye konuştu.

"KİŞİLİĞİ GÜÇLÜ OLAN SORUN YAŞAMIYOR" 

Güçlü kişilikleri olan gençlerin zaten bu tür sorunlar yaşamayacağını ifade eden Sağlam, velilerin çocuğunun potansiyelini çok iyi bilmesi gerektiğini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: 

"Çocuklarına bu zor günlerinde yardım etmek isteyen veliler, kulaktan dolma genel bilgiler yerine çocuklarını daha iyi tanıyıp ona uygun programlar geliştirilmeli. Velilerdeki kendi yaşadığımı çocuğuma da yaşatmak istemiyorum düşüncesi, işleri daha da çıkılmaz hale getirebilir. Bu nedenle özellikle son yıllarda çocuklar üzerinde oluşturulan baskı nedeniyle kendinden emin olmayan bireyler ortaya çıktı. Kaygı, endişe ve baskı nedeniyle başarısızlıkların artmasına katkıda bulunulan bir ortam oluştu." 

Öğrencilerin ÖSS sınavına daha rahat, özgüveni yüksek, kaygı ve endişeden çok daha uzak girebilmeleri için, korku ve kaygılarıyla yüzleşmiş olmaları gerektiğini ifade eden Sağlam, "Adaylar sınavda bu kaygıları en asgari seviyeye indirmiş halde olmaları gerekmekte ayrıca çevrenin bilerek yada bilmeyerek öğrenci üzerinde oluşturduğu olumsuz duygu ve düşüncelerinden arındırılmış olması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 11:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?