3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Yarım asırdır sepet yapıyor

YARIM ASIRDIR EL İŞİ ÖRME SEPET YAPIYOR

Ordu'nun Ulubey ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Niyazi Ekrek, yarım asırdır babadan oğla öğretilerek gelen el işi sepetleri yaparak geçimini sağlıyor.

Ulubey ilçesi Hocaoğlu köyünde yaşayan 6 çocuk sahibi Niyazi Ekrek, yaptığı el işi örme sepetleriyle unutulmaya yüz tutan bu el sanatını yaşatmaya çalışıyor. Bu el sanatını babasından öğrenen ve 55 yıldır bu işi yapan Niyazi Ekrek, önceleri ilçenin halk pazarında sattığı sepetleri sonraki yıllarda Ordu merkezde alıcı bulmaya başladı. Ancak gün geçtikçe tüketim ihtiyaçlarının değişmesiyle el işi örme sepetlere olan ilginin azaldı. El işi sepetlerin artık insanlar tarafından eskisi kadar rağbet görmediğini bu nedenle yapımını öğrenmek isteyeninde çok az olduğunu ifade eden Erkek, "Ben bu el sanatını babamdan öğrendim. Babam da dedemden öğrenmiş. 6 çocuğum var, ancak sadece bir tanesi öğrenmek istedi. Ben 75 yaşına geldim. Bu yaşıma kadar bütün geçimimi bu işten sağladım. Artık eskisi kadar satamıyorum" diye konuştu.

El işi örme sepetleri fındık ağacından yaptığı belirten Ekrek, "Fındık ağacından yapılan el işi sepetlerle önceleri fındık, sebze, yumurta muhafaza edilirdi. Çok fazla da kullanılırdı. Biz bu sepetlerimi elimize alır, ağaca çıkardık dut toplardık. Şimdi çok fazla rağbet görmüyor. Daha önce siparişleri yetiştiremezdik. Şimdi yarı fiyatlarına satmamıza rağmen pek alıcı bulmuyor. Artık karnımızı zor doyurabilecek kadar kazanabiliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 12:38:02
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 13:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?