4
Mayıs
2024
Cumartesi
ORDU

Ziraat Odası'nda seçim usulsüzlüğü

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ordu Merkez İlçe Başkanı Halit Tomakin, Ordu Valiliği tarafından iptal edilen Ziraat Odası delege seçimlerinin arkasında ilginç ayak oyunları oynandığını ileri sürerek, "Bebekleri ve ölüleri bile delege yazmışlar" dedi. 

Tomakin, yaptığı açıklamada, Ordu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan delege listelerinde yüzlerce mükerrer isim bulunduğunu, yüzlerce bebek yaştaki isimlerin delege yazıldığını, yine yüzlerce kişinin ölmüş olmasına rağmen yaşıyormuş gibi gösterildiğini belirlediklerini açıkladı. 

Ziraat Odası delege listelerinin 'hukuksuz ve usulsüz' hazırlandığını belirten Tomakin, "Ordu Ziraat Odası 20 bin 300 kişilik delege listesi hazırlamış. Biz de parti olarak gayet sıkı ve akademik bir çalışma yaparak birtakım belirlemeler yaptık. Delege listelerinde 880 kişi adı soyadı, baba adı olarak mükerrer yazılmış, 300 kişi ise adı soyadı, baba adı, doğum tarihi olarak mükerrer yazılmış. Doğum tarihlerinde küçük oynamalar yapılarak şaşırtma yoluna gidilmiştir. Şöyle ki Ziraat Odası Sekreteri İsmail Bacınoğlu, hem Övündük Köyü'nde 15.01.1959 doğumlu hem de Bahçelievler Mahallesi'nde 01.01.1959 doğumlu olarak gözüküyor. Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, Şirinevler Mahallesi'nden 24.02.1967 doğumlu olarak görülürken, mükerrer yazıldığı Osmaniye Köyü'nde ise 01.01.1967 doğumlu olarak gözüküyor. Keza kardeşi Osman Şener Şahin, Şirinevler Mahallesi'nde 14.11.1958 doğumlu, mükerrer yazıldığı Osmaniye Köyü'nde 01.01.1959 doğumludur. Yine Şirinevler Mahallesi'nde hazırun listesinde bulunan 15 kişiden 9-10 tanesi bir aileye ait isimlerden oluşuyor. Yani sonucu baştan belli olan bir seçimdir" dedi.

"BEBEKLER VE ÖLÜLER BİLE DELEGE"
Tomakin, il genelinde 112 beldenin 48 beldesinde ciddi bir araştırma yaptıklarını, bu bölgelerde elde edilen şaşırtıcı sonuçları ise şöyle açıkladı: 

"Ziraat Odası'nın Ordu Tarım İl Müdürlüğü'ne verdiği delege CD'sinden hareketle 112 beldenin 48'inde belirlediğimiz sonuçlara göre; bin 128 kişi 2005 doğumludur. Bin 136 kişi 1988'den sonra doğmuş. Bunların yasal olarak delege seçilmesi mümkün değildir. 788 kişi 87 yaşından, 474 kişi 91 yaşından, 157 kişi 97 yaşından büyük gözüküyor. 876 kişi ölü ise ölmüş olmasına rağmen yaşıyormuş gibi delege gösterilmiş. Ziraat Odası, hukuksuzluğun ve usulsüzlüğün merkezi olmuştur. Bu sonuçları gerçek ziraat odası üyelerinin ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. 

Onur Şahin'in seçimi ne kadar meşru hale getirdiği ortadadır. 'Fındık fiyatı şöyle olmalı, böyle olmalı' görüşü dışında hiçbir şey yapmayan Ziraat Odası Başkanı, yıllarca Oda'ya aidat ödeyen çiftçinin, dağlarda, yaylalarda gezginci arıcılık yapan arıcıların, kivicilik, seracılık yapan diğer üreticilerin sorunlarıyla ilgilenmemiştir. Ziraat Odası Başkanı ayak oyunlarıyla kendi durumunu meşrulaştırmak istemektedir. Yönetmeliğe göre 4 yılda bir yapılan ve 24 Aralık Pazar günü yapılması gereken seçimi, baskın yaparak 3 Aralık'ta yaptılar. Delege listeleri askıya çıkarılmadı. Gerçek ziraat odası üyelerinin iradesi sandığa yansımadı. Sonucu baştan belli olan bir seçim oldu". 

Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Aynı kişi iki farklı listede bulunabilir. Ordu Ziraat Odası seçimleri en son 2000 yılında yapılmıştır. 2000 yılında yapılan seçimler sırasında mahalle listelerinde ismi bulunanlar, 2001 yılında Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için arazi varlıkları sebebiyle köy listelerinde de yer almıştır. Bu hiçbir şekilde suç unsuru ve art niyet taşımamaktadır. Asıl suç unsuru iki farklı seçim bölgesinde ismi çıktığı halde her iki seçim bölgesinde oy kullanmaktır. İddia ettikleri isimlerin başta şahsım olmak üzere, hiçbirinin iki ayrı yerde oy kullanması söz konusu olmamıştır. Şahsımla ilgili iddiaların bir tanesini ispat etsinler oda başkanlığını bırakırım".
iha
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 18:18:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?