3
Mayıs
2024
Cuma
ORDU

Ziraat Odası'ndan fiyat tahmini

ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN FINDIK FİYAT TAHMİNİ

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin kademeli fiyat politikasını devam ettirdiği sürece yeni sezon fındık fiyatının 5.5 TL civarında seyredeceğini düşündüklerini söyledi.

Necat Avcı yaptığı açıklamada, karanfil sayımı sonrası beklenen rekolte üzerine yeni fiyat oluşumuyla ilgili tahminlerde bulundu. Karanfil sayımına göre rakam 700 bin ton civarında bir rekolte beklentileri olduğunu ifade eden Avcı, "Geçen yılki rakam 450 bin ton civarındaydı. TMO'nun deposunda fındığın yok olduğunu düşünürsek beklenen rekolte bizim ülkenin göğüsleyebileceğe bir rekoltedir. Yani 650 bin ton rekolte beklentisi var. Bu Türkiye ve dünyanın tüketebileceği bir rakam. Dolayısıyla bu tür olumsuz sansasyonel haberlerle üreticinin moralinin bozulmasının istendiğini düşünüyorum. Bu anlamda üreticilerin dikkatli olması gerekiyor. Morallerini bozmamalı" dedi.

TMO'nun kademeli fiyat uygulaması kapsamında fındık fiyatının 5.25 civarında olacağını, bu nedenle yeni sezon fiyatının bunun altına düşmemesi gerektiğini düşündüklerini belirten Avcı, "Sadece Ordu'da geçen yıllın üstünde bir rekolte mevcut. Giresun ve batı bölgelerde geçen yılın altında bir rekolte beklentimiz var. TMO'nun temmuz sonu itibariyle fındık fiyatı 5.25'in üzerine olacaktır. Bu yüzden risk oluşturduğunu düşünüyoruz. Sayın Bakan verdiği sözde sürelerle ilgili bir şey söylemedi. Kademeli fiyat uygulaması başlatmıştır. Bu politika devam ediyor. Yeni piyasada 5.5 TL civarında bir fiyat oluşur ki, bu üreticinin refahını koruyacak bir yaklaşım olur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 13:40:04
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 16:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?