16
Mayıs
2024
Perşembe
AKKUŞ - ORDU

Ordu'nun dereleri barajlara akıyor

Ordu'da, çok amaçlı su kaynaklarının geliştirilmesine ve enerji üretilmesine yönelik başlatılan çalışmalar hızla sürüyor. 

1997 yılında Mesudiye İlçesi'nde başlatılan ve halen inşaatı süren Topçam Barajı çalışmalarından sonra Darıca-1 HES ve Ordu Barajı'na start verildi. Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalarda, halen inşaatı süren Topçam Barajı'nın gövde dolgusu bitti. 122 metre yüksekliğine erişen Topçam Barajı'nda bu yılın Temmuz ayından itibaren su tutulmasına başlanacağı bildirildi. Tutulma sonucu Ordu-Mesudiye yolunun bir kısmının sular altında kalacak olması sebebiyle 'Dereyolu' adı altında yapımı süren güzergahta büyük ölçüde tamamlandı. Yolun asfaltlanmasına da bu yaz mevsiminde başlanacağı bildirildi. 

'Topçam, Darıca-1 ve Ordu Baraj' projelerini içine alan çalışmanın diğer unsurlarına da start verildi. Yaklaşık 15 gün önce yapılan ihale ile Darıca-1 Hidroelektrik Santralı (HES) ihalesini Bilgin Grubu kazandı. İhaleyi alan firmanın şantiye hazırlıklarına başladığı bildirildi. Bu arada Melet Irmağı, Turnasuyu ve Pazarsuyu ırmakları üzerinde kurulacak Ordu Barajı ve HES için mastır çalışması tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen projenin ihaleye çıkarılması için çalışmalar başladı. Kaya dolgu ile 124 metre gövde yüksekliğinde yapılması planlanan Ordu Barajı'ndan aynı zamanda Ordu şehir merkezine içme suyu sağlanacağı, projenin yüzde 80'inin özel sektörün, geriye kalan yüzde 20'lik bölümü olan içme suyu çalışmasının ise Ordu Belediyesi tarafından yapılacağı kaydedildi. 

Bu durumda Topçam, Darıca-1 faaliyete geçmesiyle, Ordu ili enerji ve içme suyu konusunda büyük bir avantaj kazanacak. Öncelikle Topçam Barajı'nda biriktirilecek olan su 7 bin 500 metrelik bir kuvvet tünelinden sonra Topçam HES'de düşürülerek 60 MW kurulu güçle yılda 199 milyon kWh enerji üretilecek. Burada üretilen enerji Darıca-1 regülatörüne düşürülerek enerji miktarı yılda 292 milyon Kwh daha arttırılacak ve üretilen toplam enerji yılda 491 kWh olacak. Ordu ise bu projeden ayrı olarak hem enerji hem de içme suyu sağlayacak. 

Ordu'da bu çalışmalar sürerken, Ünye ve Fatsa ilçelerinde de iki proje daha uygulanacağı bildirildi. Buna göre Ünye Ceviz Irmağı üzerinde içme suyu için 4 baraj ve enerji üretimi için 5 HES planlanıyor. Akkuş İlçesi'ne kadar uzanan ırmak üzerinde içme suyu için Bozdağ, Düden, Aydınlı ve Ören barajları planlandı. Enerji üretimi için bu barajların hemen yanında Başköy HES, Pelitli HES, Kayacık HES, Köprübaşı HES ile Kuşçu Regülatörü'nün projeleri hazırlandı. Ayrıca Akkuş İlçesi Ceyhanlı-Alan beldeleri arasında Şahinkaya Baraj ve HES yapılması programa alındı. 

Fatsa'da ise Bolaman Irmağı üzerinde Hisarbey Barajı ve Bolaman HES, Tanyeri Barajı ve Kavşak HES ile Alanyurt Barajı ve Karasay HES, Kabataş-Aybastı ilçeleri arasında bulunan Aybastı Deresi üzerinde ise Aybastı Barajı ve HES, Kabataş İlçesi hudutlarında ise Köyiçi Barajı ve HES yapılacak. Bu barajlar üzerinde ayrıca değişik mevkilerde 3 regülatör daha inşa edilecek.
iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 18:03:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
arife temiz IP: 88.237.48.xxx Tarih : 7.09.2007 15:58:20

ambargurgen cokek koyunun yolları bozuk koyumuze gitiğimizde yollar yuzunden araclarımız hasarlanıyo o yuzden koyumuze gidemiyoruz bizde istiyoruz ki diğer koyler gibi yollarımız duzgun olsun