3
Mayıs
2024
Cuma
AKKUŞ - ORDU
Nufus
715.409
Yüz Ölçümü
5.963
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
33.059
Yüz Ölçümü
666
Belediye Sayısı
41
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Akkuş Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu İline bağlı bir ilçe olan Akkuş, kuzeyde Ünye ilçesi ve Samsun ili, güneyinde ve batısında Tokat ili ile çevrilidir. İlçe Orta Karadeniz’in iç kısımlarında Canik Dağları üzerinde Argan Tepesi eteğinde kurulmuştur. Canik Dağlarının engebelendirdiği ilçede ova yok denecek kadar azdır. Engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilçenin belli başlı yükseltileri; Bakacak Tepesi, Elicek Tepesi, Tuzla Tepesi, Argan Tepesi, Asarkaya Tepesi, Körük Tepesi, Karaağaç Tepesi, Küçük Gökçebel Tepesi, Taz Tepesi, Keltepesi, EyiSu Tepesi, İtkeseri Tepesi, Hıdırellez Tepesi’dir. Dağlar küçük çay ve derelerin açtığı vadilerle yer yer yarılmıştır. Kızlar Yaylası, Boğmalık Yaylası, Taz Yaylası, Çilekli Yaylası, Göçebel Yaylası, Çekiç Obası Yaylası, İtkeseri Yaylası, ÇiftteKöprüler Yaylası, Mantarlık Yaylası, Gül Bahçe Yaylası, Ketenlik Yaylası, İsmail Düzü Yaylası ilçenin başlıca düzlükleridir.

İlçenin en önemli akarsuyu Karakuş ve Tifi Çayı’dır. Tifi Çayı ilçe topraklarından kaynaklanan irili ufaklı derelerin birleşmesinden oluşur ve Yeşilırmak’la birleşir.

Deniz seviyesinden 1.340 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 666 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam nüfusu 49.799’dur.

İlçe zengin bir orman örtüsüne sahiptir. Bu ormanlar Kayın, Çam, Meşe, Kestane ve Gürgen gibi ağaçlarla kaplıdır. İlçede Karasal iklim özellikleri ağır basmakta olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar sert ve yağışlı geçmektedir. Genellikle her mevsimde yağış kaydedilir. Deniz seviyesinden 1.340 m. yüksekliğe sahip olmasından yılın yaklaşık 6 ayı kar yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi, Tarım, hayvancılık, ormancılık ve küçük el sanatlarına dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, mısır, arpa, çavdar, yulaf, fasulye, mercimek, fiğ, nohut, kabak, fındık, şeker pancarı, ayçiçeği, elma, armut, kızılcık, muşmula, mahlep, ceviz ve kiraz gelmektedir. Ayrıca karalahana, kabak, yeşil fasulye, patates gibi sebzeler yetiştirilmektedir.Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yanında kümes hayvanı da yetiştirilmektedir. Ayrıca derelerde alabalık ve sazan türü balık yetiştirilmektedir. Halı ve kilim dokumacılığı da halkın geçim kaynaklarından biridir.

İlçenin Eski çağ tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Bilinen tarihi Selçuklularla başlamaktadır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra XI. yüzyılda Oğuz boylarından bazıları bugünkü Akkuş’un bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Burası ıssız olduğundan ve gökyüzünde yalnızca kara kuşların bulunmasından ötürü yöreye Karakuş ismini vermişlerdir. Böylece Anadolu Selçuklularının yönetimine giren yöre, Trabzon’daki Rum Pontus Devleti’nin sınırları içerisinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in Rum Pontus Devleti’ni 1461’de ortadan kaldırmasından sonra yöre Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde önce Şebinkarahisar’a bağlı Erzincan Eyaletine, daha sonra da Sivas eyaletine bağlı Samsun Sancağına Karakuş ismi ile bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde Karakuş ismi ile Ünye ilçesine bağlı bir bucak merkezi olmuştur. Ordu’nun il oluşundan sonra Ünye’nin bir bucağı olmuştur. 1954 yılında da Akkuş ismi ile Ordu iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi eser olarak, Alan köyü ile Tokat’ın Erbaa ilçesi sınırındaki Kevgürk Kalesi bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.akkusilcesi.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 11:36:32

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR