3
Mayıs
2024
Cuma
ÇAYBAŞI - ORDU

Çaybaşı Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Ordu İline bağlı bir ilçe olan Çaybaşı, kuzeyinde İkizce, batısında Salıpazarı, güneyinde Kumru, doğusunda da Fatsa ile çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe toprakları Orta Canik Dağları üzerinde bulunmaktadır. Akarsuların geçtiği derin vadiler ve bu vadilerin yamaçlarına yerleşmiş dağınık yerleşim birimleri bulunmamaktadır. Doğusunda Curi, batısında ise Akkay çayları geçmekte ve ilçe topraklarını sulamaktadır. Denizden 560 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 130 km2 olup, 2000 Yılı Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 15.372’dir.

İlçenin yüzey şekilleri Karadeniz bölgesinin tipik özelliklerini taşımaktadır. Toplam arazisinin %77’si fındıklık, kalanı da ormanlık ve açık arazidir.

İlçenin ekonomisi tarım, halıcılık ve ormancılığa dayalıdır. Fındık başta olmak üzere mısır ve fasulye üretimi de yapılmaktadır. Son yıllarda seracılık gelişme göstermiştir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinin yanında arıcılık da yapılmaktadır. Halıcılık halkın geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Ayrıca orman ürünleri ve kavakçılık da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.

İlçeye Çaybaşı adının veriliş nedeni Akkuş ilçesi topraklarında doğan Akçay , Curi çaylarının oluşturduğu vadilerin tam ortasında ve doruk noktasında kurulmuş olmasındandır. 1960 yılına kadar adı Çilader köyü idi.

İlçenin Eski Çağ tarihine ait bilgiler yeterli değildir. Yörede herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Bununla birlikte yörenin çok eski bir yerleşim birimi olduğu, Çaybaşı Merkez İlköğretim Okulunun ve Çay Mahallesi’nde tesadüf sonucu ele geçen buluntu ve kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Osmanlı döneminde Samsun’a bağlı bir yerleşim birimi olan Çaybaşı, Cumhuriyetin ilanından sonra Ordu’ya bağlanmış ve Ünye’nin bir köyü olmuştur. Daha önce “Çilader” olan adı 1960 yılında Çaybaşı olarak değiştirilmiş, 1990 yılında da Ordu iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.caybası.lisesi.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 11:45:15

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR