19
Mayıs
2024
Pazar
FATSA - ORDU

18 çiftçiye destek

Fatsa İlçesi’ne bağlı Hatipli Beldesi’nde SRAP Projesi kapsamında 18 çiftçiye Hoestain türü inek geldi. Gaziantep’ten gelen inekleri kurayla tanesini 3 bin dolara alan çiftçiler, borçlarını ilk 2 yıl ödemesiz 6 yıl da faizsiz olarak Yeni Türk Lirası (YTL) değerinde geri ödeyecekler.

Gaziantep’ten gelen Hoestain türü inekleri İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu yetkilileri, belediye meydanında daha önceden çekilen kuraya göre çiftçilere teslim ettiler.

Hatipli Belediye Başkanı Ahmet Özcan Kütük, beldede ilk defa hayvancılıkla ilgili projenin uygulandığını belirterek, "Beldemiz Fatsa’da hayvancılığın yüzde 10’unu kapsıyor. Beldemizden çevre ilçelere 3 bin ton süt üretimi yapılıyor. Bunu 5 bin tona çıkarırsak fındığa alternatif bir iş elde etmiş oluruz. İnek ve koyun üzerinde projeleri artırmayı düşünüyoruz" dedi.

İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca ise bölgenin geçim kaynağının yüzde doksanının fındık olduğunu hatırlatarak, "Fındıktaki arz talep dengesizliği ve tabiatta gelişen olumsuzluklar nedeniyle çiftçi mağdur olmaktadır. Bunun için alternatif çalışmalarımız var. Sahil kesimlerinde kivi, diğer arazilerde ceviz ile ilgili çalışmalarımız var. Hatipli Beldesi’nde de hayvancılıkla ilgili çalışmamız var. Fatsa’nın 8 bin 500 büyük baş hayvan mevcudu var. Bunun yüzde 10’u Hatipli beldesinde. Bu bölgede 2 yıldan beri süt toplanıyor. Amacımız süt toplamayı yaygınlaştırmak. Süt toplama işi yaygınlaşırsa zaman içerinde belki bir müteşebbis kaşar peynir ile ilgili bir tesis kurabilir. Hatipli’de bir başlangıç yaptık" diye konuştu.

Doğruca, Hatipli Beldesi’nde 30 müracaat yapıldığını da söyleyerek, "Sosyal güvencesi olanların müracaatları kabul edilmedi. 18 çiftçiye onay geldi. Hayvanların toplam değeri 54 bin dolar. Çiftçiler kişi başı kesif ve kaba yem ile birlikte 3 bin dolar geri ödeme yapacaklar. Bu parayı bugünden itibaren Türk lirasına çeviriyoruz. İlk 2 yıl ödeme yok. 6 yıl da faizsiz olarak geri ödeme yapılacak" dedi.

fatsa
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 13:42:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?