25
Mayıs
2024
Cumartesi
FATSA - ORDU

FATSO Başkanı'ndan çağrı

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası(FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, yaygınlaşan ulusal marketlere karşı Fatsa esnafına, Fatsa’nın ekmeğine sahip çıkılması çağrısında bulundu.


Basın toplantısında sözlerine, “Neden Fatsa’nın ekmeğine sahip çıkalım?” sorusuyla başlayan FATSO Başkanı Tayfun Karataş, “Fatsamız her geçen gün büyümekte ve hızlı bir gelişim göstermekte olan ilçe konumundadır. İlçemiz bu gelişmeyi sağlarken, dışarıdan bazı yabancı yatırımcıların gelmesi de bu gelişimi hızlandırmaktadır.

Ancak bazı yabancı yatırımcılar ne yazık ki bu bölgenin gelişmesine değil, aksine bu bölgenin ekonomisinin küçülmesinde etkin rol oynamaktadır. İlçemize son zamanlarda gelmiş, gelen ve gelecek olan marketlerden bahsettiğimiz açıktır.

İlçemize yatırım yapan bu ulusal market zincirlerinin ilçemize ne kattıkları ve katacakları konusunda bir takım araştırmalar yaptık ve yaptığımız bu araştırmayı kamuoyu ile de paylaşmak istedik” dedi.

“NE KAZANDIRIYORLAR NE KAYBETTİRİYORLAR”
Ulusal marketlerin ilçeye 20-30 kişi arasında istihdam ve kira gelirleri sağladığını ifade eden Başkan Karataş, şunları kaydetti: “Açılmış ve yakında açılacak olan ulusal marketler ile sıcak para bölge dışına çıkacak. Kaldı ki sıcak para akışı bölgenin en büyük sorunlarından biridir.

Etkilediği sektörler, gıda, ayakkabı, gıda toptancılığı, beyaz eşya, kırtasiye, elektronik, kuyumculuk, zücaciye ve sayamadığımız daha birçok iş koludur. Kaldı ki içinde bulunduğumuz dönem itibariyle zaten zor günler yaşayan esnafımız bu durum karşısında nasıl rekabet edecekleri muamma konusudur.

İlçemiz ekonomisinden çekeceği sıcak parayla beraber ilçe ekonomisine tek kuruş dahi girdi sağlamayacaktır. Sağladıkları 3 ila 5 kişilik istihdamlar ama kazandıkları trilyonlar olacaktır. İlçemizden kazanacakları parayı başka bölgelerde harcayacaklar. Bu tür şirketlerin vergi daireleri merkezlerinin bulunduğu büyük illerdedir. Dolayısıyla bizlerin ödediği yıllık vergilerin ortalama yüzde 5’i belediyeye aktarılmaktadır.

Üzülerek ifade etmek isterim ki, bu ulusal marketler Fatsamızdan kazandığı paraların vergilerinden belediyeye ayrılacak paydan dahi Fatsamız bir tek kuruş dahi alamayacaktır. Tüm bu söylemler doğrultusunda kaybedeceğimiz değerlerin bizi ne denli zor günlerin beklediği bir gerçektir. Gün, güç birliği günüdür. Gün, esnafımıza, ilçe ekonomimize sahip çıkma günüdür. Halkımızı göreve davet ediyorum. Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak halkımıza şu mesajı vermek istiyorum: Yaygınlaşan bu ulusal marketlere karşı Fatsa esnafına, Fatsa’nın ekmeğine sahip çıkalım diyorum.”

İha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?