26
Mayıs
2024
Pazar
FATSA - ORDU

Fındık işçileri geldi

Doğu ve Güneydoğu'dan Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamak amacıyla mevsimlik işçiler gelmeye başladı.


Ordu'nun Fatsa ilçesine gelerek Elekçi Irmağı havzasına çadır kuran yaklaşık 400 kişi, fındık işverenlerini beklemeye başladı. Su ve tuvaletin bulunmadığı, kadın ve çocukların çoğunlukta bulunduğu 200 çadırlık göçer grubu, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Suyu çevredeki uzak çeşmelerden sağlamaya çalışan göçerler, banyo ihtiyacını ırmakta, tuvalet ihtiyacını ise açık alanda gidermek zorunda kalıyor. Yemek ihtiyaçlarını şimdilik yanlarında getirdikleri erzaklar ve undan yaptıkları yufka ve
ekmekle karşılayan göçerler, zor şartlarını bildikleri halde sadece çalışmak ve para kazanmak için geldiklerini söylediler.


Adıyaman'dan 45 kişilik grupla geldiğini ifade eden Kemal Yıldırım (54), "Eskiden beri geliyoruz. İş olarak sözleşme yaptık. 20 gün kalabiliriz, bir ayda kalabiliriz. İşe göre kalacağız. Buranın halkı da bazıları hariç bize karşı duyarlı. Burada tek sıkıntımız yer sıkıntısıdır. İhtiyaçlarımızı çarşıdan gideriyoruz. İş bulduktan sonra gerisi önemli değil. Bütün çocuklarımızla buraya geldik. Geçim davası çok zor. Şurada bizim çalıştığımız kısa süredir. Bir ay boyunca çalışacağız" dedi.
Ailesiyle birlikte Gaziantep'ten geldiğini belirten Davut Yıldız (55) da, "Biz yeni geldik. Ekmek davası için buraya geliyoruz. Keyif için gelmiyoruz. Çoluk çocuğumuz için geliyoruz. Ancak burada perişan oluyoruz. Sürekli bizleri farklı yerlere gönderiyorlar. Devletimizden bize uygun yer göstermesini istiyoruz" diye konuştu.


Zor şartlar altında yaşadıklarını dile getiren Mahmut Yıldız da (51), Antep'ten geldiğini belirterek şöyle konuştu: "İş için, çalışmak için geldik. Sonumuz nereye kadar. İhtiyaçlarımızı çok zor karşılıyoruz. Buraya kadar zor şartlar altında geldik. Bu kadar aile sadece çalışmak için geldi. Herkes çoluk çocuğunun rızkını bulmak için geldi."


Yemek ihtiyaçlarını zor karşıladıklarını ifade eden Kiraz Samış (53) da şunları söyledi: "Sadece çalışmakla ekmek kazanıyoruz. Biz de vatandaşız. Bizi kimse idare etmiyor. Çok zor durumdayız. İki tane özürlü kızım var. Bir tek oğlum var, o çalışıyor zaten. Konaklama konusunda da sıkıntılar yaşıyoruz."
Ailesinin yanında birçok kişiyi de yanında getirdiğini ifade eden Halit Tektek, sözlerine şöyle devam etti: "Yer bulamadık. Dere kenarlarında zorla konakladık. Fındığın sonuna kadar buradayız. Çünkü geri dönecek paramız yok, üç yıldır buraya geliyoruz. Buraya getirdiklerim şimdi beni sıkıştırıyor. 'Neden bizi getirdin' diyorlar."
 

İha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 18:40:25
Güncelleme :3 Ağustos 2009 Pazartesi 18:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?