19
Mayıs
2024
Pazar
FATSA - ORDU

Fındık kurdu ile mücadele uyarısı

Fatsa İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca düzenlediği basın toplantısında, bölgenin en önemli geçim kaynağı fındık olduğunu belirterek, fındığa en önemli zarar veren canlının fındık kurdu olduğunu söyledi. Mutlaka ilaçla mücadele yapılması gerektiğine işaret eden Doğruca, "Çiftçilerimiz ilaçları alıyorlar, uygun dozda bahçelerini ilaçlıyorlar. Fındık kurdu ilaçlarken bahçede fındık kurdunun bahçede var olup olmadığına bakmıyorlar. Çiftçilerimiz sabah erken saatlerde bahçeye gidip bir beyaz çarşafın üzerine dalgalarını silkelemeleri gerekiyor. Bu silkeleme sonucu 3-4 fındık ocağında eğer fındık kurdu düşüyorsa bahçenin ilaçlama yapılması gerekiyor. Eğer fındık kurdu yok ise bu işlemin sonucunda fındık kurdu için o bahçede mücadele etmemize gerek yok. Dolayısıyla ekonomik olarak çiftçilerimizin zararı olmayacak ve çevrede kirlenmeyecektir. Eğer bahçenin ilaçlanmaya ihtiyacı varsa bunu ilaç bayilerinden reçete karşılığı alması gerekiyor. Reçeteleri de bağlı bulundukları tarım müdürlüklerinden alması gerekiyor.

Beldelerde mühendislerimiz var, üreticilerimiz mühendis
arkadaşlarımızdan da reçeteleri temin edebilirler. Ayrıca Fatsa Ticaret Borsası'nda da bir arkadaşımızı görevlendirdik, kendisinin de reçete yazma yetkisi var. İlaçlamayı üreticilerimiz toplu olarak yapması gerekiyor. 0-250 metre rakım için 6-22 Mayıs 2009 tarihleri arasında, 250-500 metre rakım için 23-29 Mayıs tarihleri arasında, 500-750 metre arasındaki arazilerde ise 29 Mayıs'la 5 Haziran 2009 tarihleri arasında ilaçlama yapılması gerekiyor. İlaçlamadaki başarı uygun doz ve herkesin aynı anda ilaçlama yapması gerekiyor ki başarıya ulaşmamız için" dedi.

"TOZ İLAÇ KULLANMAK KESİNLİKLE YASAK"
Üreticilerin toz ilaç kullanmasının kesinlikle yasak olduğunu ifade eden Doğruca, "İnsan sağlığı için de toz ilaç zararlıdır. Toz ilacı uygulayan çiftçilerimizi de diğer çiftçilerimizin İlçe Tarım Müdürlüğümüze haber vermeleri gerekiyor. Alo 174 hattından bizlere ulaşabilirler. Çiftçilerimizin bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. İnsan sağlığı hepimiz için çok önemlidir" diye konuştu.
Yabancı ot ile ilgilide nasıl mücadele edileceği ile ilgili üreticilere bilgi veren Fatsa İlçe Tarım Müdürü Ahmet Doğruca, "Avrupa'dan fındık mahsulümüzün geri dönüşü başladı. Bu geri dönüşün neticesinde geri dönüşün sorumlusu fındıkta kokarca dediğimiz bir hastalıktır. Bu hastalık daha önceden fındık bahçelerinde ki otların arasında yaşamlarını sürdüren fındık kokarcalarını bizler yabancı ot ilaçlarını uygulayarak kokarcaların yaşam alanları daralttık. Fındık kokarcaları da fındık dallarına yerleşerek fındığa zarar vermeye başladı. Bu olayda fındığın kalitesi düşürmeye başladı. Yabancı ot ilaçlarını çok dikkatli kullanmak gerekiyor. Her önüne gelen çiftçimiz benim bahçemde kokarca var diyerek ilaçlamaması gerekiyor. Eski dönemlerde bahçemizde yaptığımız tırpanla ot biçilmesi gerekiyor. Çünkü doğal dengenin bozulmaması gerekiyor. Ayrıca otu tırpanla biçtiğimizde yeşil ot daha gür ve daha taze geliyor. Bu da bahçede bulunan fındık ağaçları bu sayede daha verimli mahsul veriyor" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 15:50:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?