23
Mayıs
2024
Perşembe
FATSA - ORDU

'İnsanoğlu çevreyle yaptığı savaşı kaybettiğini 21. yüzyılda anladı'

5 Haziran Dünya Çevre günü etkinlikleri kapsamında Fatsa'da kutlama programı düzenlendi.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen kutlama etkinliklerine Çevre Orman İl Müdürü Selahattin Aydın da katıldı. Program İlçe Kaymakamı Salih Gürhan tarafından Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı.

Yılda bir defa yapılan programlarla çevrenin korunmasının yeterli olmadığı kanısında olduğunu belirten Çevre Orman İl Müdürü Selahattin Aydın, "Bu anlamda toplumun bilgilendirilmesi çevrenin sahibi öğrencilere düşmektedir. Çünkü, öğrenciler sahip oldukları çevreyi koruma adına büyükleri uyarma onları bazı konuda unutkanlıkları olduğunu hatırlatmak birinci öncelikle öğrencilerin görevidir. İnsanoğlu çevreyle yaptığı savaşı kaybettiğini ancak 21. yüzyılda anlamış bulunuyor. Küresel ısınmayla buzulların erimesi sonucu şu an dünyada haritada var olan bir çok devletin yok olacağını bilim adamlarının dünyanın geleceği için oluşturduğu senaryolarda hiç de bizleri mutlu etmeyecek sonuçların çıkacağını duyuyoruz. Bu anlamda hepimize büyük görevler düşmektedir. Birey olarak ben ne yapabilirim sorusunu sorduğumuzda çok şey yapabileceğimiz ortada. Daha on yıl öncesine kadar Karadeniz’de 26 balık çeşidi varken bugün maalesef 5 çeşit balık çeşidinden söz ediliyor. Topraklarımızın verimsiz yetişmesi, yer altı sularının yoğun bir şekilde kirlenmesi ve yok olması geleceğimiz için S.O.S vermektedir" dedi.

Konuşmasında çevrenin insanla özdeşleşen bir kavram olduğunu belirten Kaymakam Salih Gürhan, "Çevreyi görmeyerek yaşamamız mümkün değildir. Sabah evimizden çıktığımızda temiz bir hava teneffüs etmek istiyoruz, temiz bir denizde yüzmek istiyoruz. Bunu tabiki çevreyi gözeterek ve kollayarak sağlayacağız. Çevre bizlere miras bırakılmamıştır. Çevre bize emanet edilmiştir. Zira mirası bitirmek çok kolaydır ve bireyin insifiyatındadır. Ama emanet edilen değerleri daha çok korumamız bizden sonraki gelecek nesillere daha temiz ve daha güzel bir şekilde bırakmamız gerekir" diye konuştu.

Programda, çevreyle ilgili çalışmaları nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Çaya, Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Aktepe’ye bir şilt takdim etti. Programda ayrıca, Çevre günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Program Anadolu Lisesi folklor ekibinin gösterileri ve şehir merkezinde yapılan yürüyüşün ardından sona erdi.

Bu arada, kutlamalar sırasında alanda bulunan bir gazete parçasını çevre günü olmasına rağmen kimsenin dönüp bakmaması günle ilgili bir tezat oluşturdu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 11:59:10
Güncelleme :11 Haziran 2005 Cumartesi 14:42:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?