22
Mayıs
2024
Çarşamba
FATSA - ORDU

Öğrenciler AIDS'i anlattı

Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Sakarya İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, 'Dünya AIDS Günü' münasebetiyle düzenledikleri programda arkadaşlarını AIDS hakkında bilgilendirdi.

Sınıf öğretmenleri Tuğrul Şahin yönetiminde AIDS ile ilgili bilgiler toplayan öğrenciler hastalığın nasıl bulaştığını ve korunma yollarını anlattılar. AIDS'in kan, cinsel ilişki ve anneden bebeğe olmak üzere üç yolla bulaştığını belirten öğrenciler, "AIDS hastasının ve taşıyıcının kanında HIV virüsü bulunur. HIV'li kan çeşitli şeklerde bulaşır. Bunlar kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş iğne, cerrahi aletler, kesici ve delici aletler (jilet, makas) diş hekimliği aletleri, dövme ve akupunktur iğneleri ile bulaşır. Damar içi uyuşturucu kullananların iğne enjektörü ve uyuşturucu madde eritilen kaşıklarla kişiden kişiye bulaşır. HIV virüsü HIV'li organ, doku ve sperm nakliyle de bulaşır. HIV cinsel ilişki ile erkekten kadına, kadından erkeğe, erkekten erkeğe, kadından kadına bulaşır. HIV infekte anneden bebeğine gebelik, doğum, emzirme sırasında bulaşır. HIV virüsü taşıyan kadının doğuracağı HIV'in bulaşma oranı yüzde 30 kadardır. Sütle geçebilme oranı fazla olmamakla birlikte emzirme önerilmez" dedi.

Çağın vebası AIDS'den korunma yollarını da anlatan öğrenciler, şunları bilgileri verdi: "Tüm enfeksiyon hastalıkları gibi AIDS hastalığı da önlenebilen bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden daha ekonomiktir. Eğitim ile korunmayı öğrenmek, öğretmek ve davranış değişimliğinde bulunmasını sağlamak hastalığın yayılmasını önlemede en etkili yol olarak kabul edilmektedir. Toplum tarafından dışlanma işini ve çevresini kaybetme korkusu AIDS hastası olan kişilerin kendilerini gizlemesine yol açan nedenlerdir. Önemli olan AIDS'li olan kişilerin hep beraber el ele vererek, yaşayarak bu hastalıkla mücadele edebilmesidir."

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 14:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?