16
Mayıs
2024
Perşembe
FATSA - ORDU

Ordu'da ilk kornea nakli

Ordu'da ilk kornea(gözün saydam tabakası) nakli Fatsa Özel Çınar Hastanesi'nde yapıldı. 

Mısır püskülünden aldığı darbeyle sağ gözü kör olan İbrahim Kılıç, tedavi için Fatsa Özel Çınar Hastanesi'ne müracaat etti. İbrahim Kılıç'ın tedavi talebini kabul eden Özel Çınar Hastanesi, göz bankasından temin edilen korneayı başarılı bir operasyonla hastaya nakletti. Göz Hastalıkları Uzmanları Op. Dr. Rasim Tunca ve Op.Dr. Hakan Türker, 1 saat süren operasyon sonucunda korneayı naklederek hastayı eski sağlığına kavuşturdu. 

Yapılan operasyonla ilgili bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rasim Tunca, hastada travmaya bağlı olarak gözün ön kısmında bir bozukluk oluştuğunu belirterek, “Kornea dediğimiz saat camı gibi saydam kısmının değiştirilmesi ameliyatını gerçekleştirdik. Operasyonda bozuk kısmı alıp yerine yeni kısmı koyarak tamir ettik. Bu operasyonu lokal anesteziyle yaptık ve yaklaşık 1 saat sürdü” dedi. 

Bu tür ameliyatların ölü yakınlarının organ bağış yapmasıyla mümkün olduğunu ifade eden Dr.Tunca, “Bu tür ihtiyaçlar göz bankalarından temin ediliyor. İşlenmiş kornealar yurt dışından ithal edilerek ülkemizde ücret karşılığı yapılmaktadır. Türkiye'de daha çok göz bankalarından temin ediliyor. Göz ve kornea nakil ameliyatlarının Türkiye'de belli merkezleri vardır. Bu yaptığımız ameliyat bölgede yapılan ilk kornea naklidir” diye konuştu.

TEKNOLOJİ KADAR EKİPMANIN DA BÜYÜK ÖNEMİ VAR” 

Bu ameliyatın Ordu bölgesinde yapılan ilk ameliyat olduğunu belirten Fatsa Çınar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Nejat Kırıcı, “Göz kliniği tüm teknik cihazlarıyla son derece modern donanımlı olup 2 göz hastalıkları uzmanının tam gün hizmet verdiği kornea naklinden diyabetik retina merkezi, görme alanından göz ultrasyonuna kadar her türlü cihazın bulunduğu bir ünite haline getirilmiştir. Şeker hastaları için uzun dönemde körlüğe kadar neden olan Diabetik Retunapati hastalığını engellemek için de Retunopati Takip ve Tedavi Merkezi kurulmuştur. Bu nedenle şeker hastalarının görme kaybı yaşamamaları için düzenli aralıklarla göz muayenesi olmaları gereklidir. Bu teknik alt yapının bu kadar güçlü olması nedeniyle önemli bir ameliyat başarıyla gerçekleşti. Görmeyen bir hastayı kornea nakli ile dört dörtlük görmesini sağlayan bir operasyon gerçekleşti. Teknolojinin ne kadar önemi varsa bunu yapan ekipmanın da o kadar önemi var. Gerek Op. Dr. Hakan Türker, gerekse Op.Dr. Rasim Tunca mesleklerinde son derece başarılı olup, yoğun hasta talebimizi ilgiye ve memnuniyete dönüştürmüşlerdir. Bu ameliyatın şimdiye kadar yapılamayıp ilk defa hastanemizde yapılmasının gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 14:13:33
Güncelleme :22 Şubat 2007 Perşembe 11:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cetin mutlu IP: 212.175.130.xxx Tarih : 21.03.2007 08:09:54
Ülkemizde böyle başarılı doktorlar olduğu için çok mutluyuz gurur duyuyoruz bizimde buna benzer hastalarımız var randevu almak için hastaneyi aramak istiyoruz ama ulaşamıyoruz lütfen bize bu hastanenin telefonunu gönderirmisiniz mail adresime iyi çalışmalar.