22
Mayıs
2024
Çarşamba
FATSA - ORDU

Polis ve jandarmaya yeni ceza yasası semineri

İlçe Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen seminerde konuşan Ergün, 1 Nisan 2005 tarihinde Türk Ceza Kanunu ve yeni bir Ceza İnfaz Kanunu’nun yürürlüğe gireceğini belirterek, "Türk Ceza Kanunu uygulaması savcılıkları daha çok kolluğa değil, geri plandaki mutfağa ait bir olay. Eski yasamız başka batılı bir takım yerlerin ceza yargılama sisteminden yararlanılarak yapılmıştı. Yeni sistemin en güzel yanı tamamı bizim akademisyenlerimize mal edilmiş olmasıdır" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile birlikte ülke yüksek yargı organlarında içtihatlarında yol gösterilmeye çalışılmış, meydana getirilirken yine İtalyan hukukçulardan ve İsviçre gibi ceza hukukundan yararlanıldığını ifade eden Ergün, "Yeni sistemin amacı eskiden olduğu gibi olay olacak, hep beraber gideceğiz olay yerindekileri çevredekileri alacağız değil, memleketin ya da dünyanın neresinde olursak olalım suç işlendiğinde suç yerinde genellikle kimse kalmaz. Kolluk görevlileri ya bir ihbar ya da mağdur telefonu ile olay yerine gelir" dedi.

Yeni sistemin daha çağdaş bir durum getireceğini kaydeden Cihan Ergün "Delilden sanığa gidecek yeni bir uygulama oluşturulacaktır. 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren soruşturma kolluğun araştırması tamamen değişecektir. Delilden sanığa sistemi insan hakları ihlalini önlemeyi amaçlamaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 13:57:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?