23
Mayıs
2024
Perşembe
FATSA - ORDU

'Türkiye için fındık altın değerinde bir ürün'

Fatsa'da, Fatsa ve Çevre İlçeler Kalkınma Kurultayı organizesinde Dünya Gazetesi yazarları tarafından iş geliştirme toplantısı düzenlendi. Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, fındığın dünyada çikolata üreticileri ve sanayiciler için vazgeçilmez bir ürün olduğunu söyleyerek, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Garden Yalçın Hotel'de düzenlenen toplantıya Kaymakam Salih Gürhan, Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, kurultay çalışma gruplarının yanı sıra az sayıda kurultay üyesi katıldı. Dünya Gazetesi Genel Müdürü Hasan Yılmaer'in başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye için fındığın altın değerinde bir ürün olduğunu söyledi.

Fındıktan yılda 1.5 milyar dolar gelir elde edilebileceğini kaydeden Yıldırım, "Ama önemli olan akıllıca davranıp bu ürünü en iyi şekilde değerlendirmek. Daha az fındık ihraç ederek daha çok döviz sağlamak. Üretici, sanayici ve ihracatçı işbirliği yaparak fındığı en yararlı şekilde değerlendirmelidir. Çikolata üreticileri bizden sadece fındık alıyor ama ileride çikolatayı bize belki de fason olarak ürettirecekler. Yeni sezon öncesi fındık stokta kalmaz. Geçmişte fındık çok pahalı olduğunda çikolatada fındık yerine badem, fıstık kullanılırdı. Ancak geçtiğimiz yıl fındık çok azdı bu olmadı, çok yüksek fiyatla aldılar. Bir dönem 200 dolara sattığımız fındık bin dolara kadar çıktı. Çünkü çikolatada dünya markası olan bir firma, çikolatamı ben başka üründen yapacağım diyemiyor. Fındıkta fiyat tartışmasından çok Avrupalı'nın kaliteli ürün isteğini ve ürünün devamlılığını sağlamamız lazım. Bunlara dikkat edildiğinde Avrupa'daki alıcılara çok rahat fındık satarız" dedi.

Dünya Gazetesi yazarı Hasan Ünal ise meyvecilikte ve sebzecilikte çok büyük rakamlara ulaşıldığını ifade ederek, "Türkiye'deki üretimin ihracata dönük olması lazım. Ancak ürünlerin, meyve sebze ihraç edilen ülkelerdeki insanların ne yediği veya oraya ne satılabileceğini bilerek üretilmesi gerekli. Türkiye Avrupa'nın sebze ve meyve ambarı olacak" diye konuştu.

Dünya ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Prof. Dr. Erdoğan Alkin da, "Avrupa, ekonomisini şu anda Amerika'nın harcamalarına bağlı gibi görüyor. Çünkü Avrupa ekonomisi olduğu yerde sayıyor. Japonya ekonomisi geri gidiyor. Amerikan ekonomisi yüzde 5 büyüyor, yüzde 3.5 büyüyeceğini tahmin ediyorlar. Demek ki bütün dünya tüketicisi Amerikan tüketicisinin ağzına bakıyor. Petrol fiyatları büyük sorun oluşturuyor. AB'deki anayasa oylamasında çıkan sonuç ve bütçe ihtilafı önemli bir sorun. Türkiye'de ise ilk 3-4 aylık rakamlara göre üretim cephesinden bir sorun yok. Milli gelir artışı makul. Enflasyonda önemli bir düşme var. Bütçe dengesi iyi gidiyor. Yalnız döviz dengesinde bir sorun var. Giderek dış ticaret açığı genişliyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 11:12:33
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 18:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?