20
Mayıs
2024
Pazertesi
FATSA - ORDU

Ucuz mazot yüz güldürdü

Fatsa İlçesi açıklarında hamsi avlayan balıkçılar, hem bol hamsi, hem de ucuz mazot sayesinde altın sezonlarından birini yaşıyor.

Mustafa Mollaoğlu isimli hamsi teknesinin yedek motor kaptanı Metin Şirin, bu sene Karadeniz Ereğli’den Hopa’ya kadar tüm sahillerde hamsinin bol olduğunu belirterek, "Ama motor gürültüsünden hamsi kaçıyor. Hamsinin çoğu Rusya’ya geçti bile. Bir yılda bir hamsi kayığı en fazla 10 bin ton hamsi tutar. Biz 50-100 bin kasa hamsi satsak kendimizi başarılı sayarız. Ucuz mazot bu sene bizim yüzümüzü güldürdü. 1 milyon 800 bine aldığımız mazotu 900 bin liraya alıyoruz. Bu sene hamsi bol ama bizim motorlar hamsiyi kaçırıyor. Hamsi motorlarında 3 bin beygir gücünde makine var. Hamsiler sonar gürültüsünden kaçıyor" dedi.

65 yaşında olduğunu ve 52 yıldır kaptanlık yaptığını ifade eden Metin Kaptan ise "13 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Hamsiciler içersinde benden yaşlı adam yok şuanda. Ben 47 yıllık evliyim. Hamsici olmamdan dolayı 25 yıl evde ailemle kalmamışımdır. Bu bizim geçim kaynağımız. Denize gelmesek, fındık bizi geçindirmez" diye konuştu.

Hamsi tekneleri, olumsuz hava şartlarında bile Karadeniz dalgalarına meydan okuyor. Balıkçılar, boş çıkan avlarda bile umutlarını tüketmeyip sabahlara kadar hamsi aramaya devam ediyor. Yedek hamsi kayığında bulunan hamsi ekibi, büyük tekneden gelecek hamsiyi beklerken, Parasız Bayram lakaplı işçinin türküleri ile vakit geçiriyor.

fatsa
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 12:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?