28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Fatsa'dan Çukobirlik'e eleştiri

AK Parti Grup Başkan Vekili ve Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Fiskobirlik konusunda bundan sonra yüksek sesle konuşacaklarını belirterek, bu kuruluşun yöneticilerinin bu sene hiçbir mazeret üretemeyeceğini, eğer fındık üreticinin bir mağduriyeti varsa, bunun Fiskobirlik'in basiretsiz yönetiminden kaynaklandığını belirtti.

Fatsa İlçesi'ndeki Yalçın Otel'de gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, kendilerinin iktidara gelmeden önce 1.65 YTL taban fiyat açıklandığını hatırlatarak, "Ancak piyasada 0.80 YTL'den fındık alınıp satılıyordu. Bizim iktidarımızla ilk önce 2 milyona daha sonra bugünkü fiyatlara geldi. Bunlar AK Parti iktidarının bölgeye kazandırdıklarıdır. Fiskobirlik'in 'Fiyatı biz yükselttik' demesini kabullenmek mümkün değil. Biz sadece Fiskobirlik yetkilileriyle kamuoyu önünde tartışmak istemedik. Eğer Fiskobirlik piyasayı denetleyebiliyor, kuralları koyabiliyorsa 3 Kasım 2002'den önce neredeydiler? 40 seneden beri bunu niye yapmadılar? 40 yıldır fındığın çok olduğu dönemde oldu, az olduğu dönem de oldu. Sonuç yine mağduriyet yine mağduriyet" dedi.

Fiskobirlik'in genel kurulundan 1 hafta önce 2 milyar YTL borcunun silindiğini ifade eden AK Parti Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, "Bundan sonra biz daha yüksek sesle konuşacağız. 8 milyon insanın hak ve hukukunu korumak bizim de görevimiz. Fiskobirlik bu sene hiçbir mazeret üretemez. Eğer fındık üreticisinin bir mağduriyeti varsa bu Fiskobirlik'in basiretsiz yönetiminden kaynaklanan bir uygulamadır. Sezonu açıyorlar, daha yeniden yapılanmayı temin etmemişler. Fiskobirlik kendi hesaplarını yapamadığı için ne kadar fındık alacağının, piyasaya ne kadar fındık geleceğinin hesabını yapamamıştır. Yaklaşık 60 bin ton fındık almıştır. 180 milyon YTL ile piyasaya girmiş bunun ancak 20 bin tonunun parasını ödeyebilmiştir. Dolayısla bugün tüccar piyasayı manuple ediyor gibi bir mazeretin arkasına saklanamazlar. Fiskobirlik piyasayı kontrol edemediği gibi elinde aldığı fındıkta da zarar etmiştir. Fiskobirlik özerk bir kurumdur, ama Fiskobirlik'in başındakiler burayı yönetememiştir. Fiskobirlik yeniden yapılanmayı yapamadı. Fiskobirlik'in dışında bütün birlikler bunu yaptı, ama Fiskobirlik geride kaldı. Personel sayısını azaltması gerekirken ilave personeller aldı. Küçülmeyi temin edip profesyonelleşmesi gerekirken daha da büyüdü. Fiskomarlar, alışveriş merkezleri, yeni ticarethaneler açtı. Bir söz var, 'Fare delikten geçemeyince kuyruğuna bir de kabak bağlarmış.' Zaten kuyruktaki kabakla bu delikten geçemiyorlardı, arkasına bir sürü daha kabak bağladılar. Ve maalesef Fiskobirlik bugün basiretsizliği yüzünden duvara toslamıştır. 8 milyon fındık üreticisinin hak ve hukukunu da koruyamamıştır" diye konuştu.

Kendilerinin bütün bunları Fiskobirlik Genel Kurulu sürecinde bütün delegelere anlattıklarını, bundan sonraki sürecin böyle gitmeyeceğini dile getiren Fatsa, şunları söyledi:
"Birileri bunlara yaptığı yanlışların hesabını soracaktır. Biz onların borçlarını Ankara'da silmeye uğraşırken, onlar Giresun'da delege avcılığı yaptı. Herkes şunu görmelidir. Fiskobirlik mevcut yönetim anlayışıyla fındık üreticisinin hukukunu koruyamıyor. Bankalar finans kuruluşları Fiskobirlik'e güvenmiyor. Kredi vermek istemiyor. Güvensizlik fındık üreticisine değil Fiskobirlik'i yönetenleredir. Fiskobirlik sinema yapmaya, işhanı yapmaya, Fiskomar açmaya para buluyor ama fındık üreticisinin alacağını ödeyemiyor. Fiskobirlik'i kendi yönetimlerinin denetimi bile aklayamamıştır. Fiskobirlik keyfi davranıyor.Harcamaları uygulamaları yatırımları hepsi keyfidir. Açmış oldukları hiçbir işletme rantabl olamamıştır. Fiskobirlik bir Genel Müdür alıyor 3 seneliğine. 1 sene sonra diyor ki, 'Seninle anlaşamadım', 140 milyar tazminat veriyor geri çıkarıyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Sen kimin parasını kime veriyorsun? Senin paran varsa üreticiye ver. Üretici kan ağlıyor" açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 12:49:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?