17
Mayıs
2024
Cuma
KABADÜZ - ORDU

AKP'li Fatsa: 'Türkiye'nin referansı Lozan'

AKP Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, Türkiye’nin azınlıklar konusundaki referansının Lozan Antlaşması olduğunu söyledi. Hafta sonu tatilini geçirmek üzere seçim bölgesi Ordu’ya gelen ve Kabadüz İlçe Teşkilatı’nın düzenlediği iftar yemeğinin ardından Kabadüzlüler Derneği’ne nezaket ziyaretinde bulunan Eyüp Fatsa, bazı açıklamalar yaptı.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türklere karşı Haçlı Seferleri başlatan Papa’nın heykelinin önünde Avrupa Birliği (AB) Anayasası’na imza atmasıyla ilgili tartışmalara değinen Fatsa, bunun normal olduğunu söyledi. AB’nin Türkiye için en büyük değişim ve oluşum projesi olduğunu belirten Eyüp Fatsa, "AB bir çatışma noktası olarak değil, bir uzlaşma, konsensus olarak değerlendirilmelidir. NATO Zirvesi Türkiye’de yapıldığı zaman ABD Başkanı Bush konuşmasını Orta Camii’nin önünde yaptı. Bu bütün dünyaya bir İslam devletinde konuştuğunu gösteren bir belge oldu. Nasıl ki Bush Ortaköy Camii’nin önünde konuşunca Müslüman olmadıysa da, İtalya gibi bir Hristiyan ülkesinde toplantının yapıldığı salonda bir Hristiyanlık heykeli önünde imza atanlar da Hristiyan olmadı" dedi.

Kamuoyunda azınlıklar raporu üzerindeki tartışmaların gereksiz olduğunu ifade eden AK Parti Grup Başkan Vekili Eyüp Fatsa, Türkiye’nin Lozan Antlaşması’nı referans aldığını belirtti. Fatsa, "Türkiye’nin azınlıklarla ilgili bütün angajmanları Lozan Antlaşması ile sınırlıdır. Lozan’da azınlık olarak kabul gayri Müslimler ve dini azınlıklar kabul edilmiş. Bu bizim Anayasamızda da mevcuttur. İmzaladığımız antlaşma ortak bir mutabakat antlaşmasıdır. Bugün Türkiye’yi bağlayan ve Türkiye’nin muhatap alabileceği resmi mutabakat Lozan Antlaşmasıdır. Azınlıklar konusunda bizim referansımız Lozan’dır" diye konuştu. AKP Teşkilatları’nın henüz iktidara tam alışamadıkları ve ’muhafazakar-demokrat’ tanımının henüz kavranamamış olmasının normal olduğunu ifade eden Fatsa, şöyle konuştu:
"Muhafazakar-demokrasi kavramı literatürlere AKP ile girmiş bir tanımdır. Yeni bir tanım olduğu için tartışılıyor. Ama siyaset eksenine oturmuştur. AKP henüz 3. yılını idrak eden, iktidarında 2. yılını yaşayan bir partidir. Muhafazakar demokrasi tanımının teşkilatlar bazında henüz anlaşılamamış olması gayet normaldir. Çünkü hem parti çok yeni, hem de siyaset literatürüne giren bu kavram çok yeni. AKP’de bu misyonu kavrayamamak gibi bir zaaf yoktur. Arkadaşlarımız tepeden tırnağa bu kavramı kabul etmiştir."

ordu
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2004 Cumartesi 11:36:15
Güncelleme :22 Şubat 2006 Çarşamba 14:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?