18
Mayıs
2024
Cumartesi
KABADÜZ - ORDU

Kara üzüme büyük ilgi

Ordu'nun Kabadüz ilçesinde ağaçlara salınarak yetişen kokulu kara üzüm şifa kaynağı olduğu düşünülerek bolca tüketiliyor.

20 metre ve üzeri büyüklükteki ağaçlara salınan üzüm asmalarında yetişen kokulu kara üzüm ağustos ayında başlanarak, Kasım ayının ortalarına kadar toplanıyor.

Halk arasında "kara üzüm" olarak da bilinin kokulu kara üzümden pekmez ve üzüm suyu yapılıyor, mide hastalıklarına iyi geldiğine de inanılıyor.

Üzümün Karadeniz Bölgesi'nin en değerli meyve çeşitlerinden biri olduğunu anlatan Hakan Köroğlu, "Kokulu kara üzüm en iyi meşe ağaçlarında olgunlaşır. Bunun en önemli nedeni büyük ve bol Yapraklı olan ağaçtaki asmada yetişen üzümler yaz güneşini birden görmez ve yavaş yavaş olgunlaşırlar. Bu sayede ağustos ayında başlayan olgunlaşma Kasım ayına kadar devam eder" dedi.

Yüksek ağaçların uç kısımlarında olgunlaşan üzümleri toplamanın zorluğunun altını çizen Cemal Gür ise,"Bu tarz üzüm yetiştirmek Karadeniz Bölgesi'ne has bir özelliktir. Başka bölgelerde bağlarda yetişen üzümler bizim bölgemizde en az 20 metre uzunluğundaki ağaçlarda yetişirler. Bu üzümleri toplamak büyük cesaret ve yetenek ister. En ufak hatanızda metrelerce yüksekten düşebilirsiniz" dedi.

Gür, üzümlerin başta mide hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inandıklarını, toplanan üzümlerden pekmez ve üzüm suyu yaparak kış döneminde tükettiklerini sözlerine ekledi

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2012 Çarşamba 17:33:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?