20
Nisan
2024
Cumartesi
KORGAN - ORDU
Nufus
715.409
Yüz Ölçümü
5.963
İlçe Sayısı
19
Vali
Nufus
33.755
Yüz Ölçümü
206
Belediye Sayısı
22
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Korgan Genel Bilgi

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, ordu iline bağlı bir ilçe olan Korgan, kuzeyinde Fatsa, güneydoğusunda Aybastı, Güneybatısında Niksar, kuzeybatısında Kumru ilçeleri ile çevrilidir.

Ordu İlinin iç kesiminde yer alan Korgan’ın topraklarını Canik Dağlarının uzantılarından Eğrikır Dağı engebelendirir. Dağ ve tepelerden oluşan ilçe topraklarındaki dağların yüksekliği 2.000 m.ye ulaşmaktadır. Bu engebelerin dışında düz alan yok denilecek kadar azdır. Düzlük alanlar da yaylalardan ibarettir. Bu yaylaların başlıcaları Turnalık, Göltepesi, Kabaduzla, Karagücük, Korgan obası, Tepealan ve Kürtünlü yaylalarıdır. İlçe topraklarını Fizme Deresi ile Keşdere sulamaktadır.

Deniz seviyesinden yüksekliği 700 m.dir. İl merkezine 91 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 206 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 41.628’dir.

Korgan, ılıman iklime sahiptir. Kışları ılık, yazları ise serin geçer. Hemen her mevsimin yağışlı geçmesi özel bir iklimin hüküm sürmesini sağlar.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler fındık, patates ve mısırdır. Az miktarda da arpa, buğday, fasulye yetiştirilir. Bunun yanında meyve ve sebze de yetiştirilmektedir. Hayvancılık son yıllarda gelişme göstermiş olup, koyun ve sığır yetiştirilmekte, arıcılık yapılmaktadır.

İlçenin Eski Çağ tarihine ait yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yörede herhangi bir arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Büyük olasılıkla Persler, Makedonyalılar, Pontuslular buraya egemen olmuşlardır. MS.70’li yıllarda bölge Peçenek ve Türkmen boylarının akınına uğramış, bunlar daha sonra Selçuklularla birleşmişlerdir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra bazı oğuz boyları buraya yerleşmişlerdir. Kaynaklarda Sultan II.Kılıçarslan zamanında Selçuklu Devletine bağlı Danişmendlilerin burayı ele geçirdikleri belirtilmektedir. Buradan yola çıkılarak Danişmentlilerin yöreyi Bizanslılardan almış olmaları kuvvetle muhtemeldir. Bundan sonra yöre Danişmendliler ile Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir. Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra yörede İlhanlı Devleti, Eretna Beyliği, Kadı Burhanettin Beylikleri egemenlik kurmuşlardır. XIV.yüzyılın sonlarına doğru Hacıemiroğulları Ordu’nun bir bölümünde olduğu gibi buraya da hakim olmuşlardır. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Rum Pontus Devletini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Merkez CamiOsmanlı yönetiminde Korgan’ın ismi resmi kayıtlara Keşdere olarak geçmiştir. 1642 yılında Satılmış (Fatsa) kazasına bağlı olan Keşdere kaza konumuna getirilmiştir. 1856’da Canik Sancağına bağlanmış, ardından Ünya Sancağına, 1882’de yeniden Fatsa Sancağına bağlanmış ve Fatsa’nın bucağı olarak uzun yıllar varlığını korumuştur.

Cumhuriyetin ilanından sonra, 1928’de Fatsa’ya bağlı bir köy iken, yeniden bucak olmuş ve 1960’da da Ordu’nun ilçesi konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.korgan.ilcesi.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 12:00:43

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR