20
Mayıs
2024
Pazertesi
MESUDİYE - ORDU

Çiftçiye mazot ve gübre desteği

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Ordu İl Başkanı Fatih Han Ünal, çiftçilerin en fazla kaynağa ihtiyaç duyduğu mart ayında mazot ve kimyevi gübre desteği ödemeleri yapılacağını açıkladı.

Fatih Han Ünal, dekar başına 1.94 YTL mazot ve 1.52 YTL kimyevi gübre desteği verildiğini hatırlatarak, Ordu il genelinde 88 bin 43 çiftçiye 4 milyon 556 bin YTL mazot desteği, 3 milyon 570 bin YTL kimyevi gübre desteği olmak üzere toplam 8 milyon 126 bin YTL ödeme yapılacağını belirtti. Yapılacak ödemelerin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını ifade eden Ünal, çiftçiyi desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Ülke genelinde çiftçinin içinde bulunduğu zor şartların giderek düzeldiğini kaydeden Ünal, “Beş sene önce göreve geldiğimizde tarım üretimi ihracatı 3 milyar 996 milyon dolar iken, 2007 sonu itibariyle bu rakam 11 milyar 350 milyon dolar seviyesine yükseldi. Bu üç kat artış tarımın yeniden nefes almaya başladığının göstergesidir. Ayrıca kuraklıktan zarar gören 545 bin çiftçiye yaklaşık 265 milyon YTL ödeme yaptık, hatta Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçilerimizin borçlarını bir yıl süreyle erteledik" dedi.

"GÜBRE'DE DIŞA BAĞIMLIYIZ"
Türkiye'nin gübre konusunda dışa bağımlı olduğuna da dikkat çeken Ünal, ülke genelinde 5.5 milyon ton gübre kullanıldığını, bu miktarın 3 milyon tonunun ithal, kalan miktarın ise hammaddesinin yüzde 90'ının ithal olduğunu dikkat çekti. Türkiye'nin gübre üreticisi bir ülke olmadığını vurgulayan Ünal, dışa bağımlılığın en aza indirilmesi için İran'da 10 çeşit gübre üreten ve özelleştirme kapsamına alınan ülkenin en büyük gübre fabrikasına GÜBRETAŞ'ın yüzde 50 oranında hissedar olduğunu dile getirdi. Ünal, "Yıllık 4.5 milyon ton üretim kapasitesi olan bu işletmenin şu an üretim kapasitesi 2.5 milyon ton. Mayıs ayından itibaren bu ülkeden Türkiye'ye yılda 1.3 milyon ton gübre ithalatı gerçekleştirilecek. Bu durumda ülkemizin uluslararası piyasada gübre tekellerine ve spekülatörlerine karşı eli güçlenecektir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 14:48:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?