20
Mayıs
2024
Pazertesi
MESUDİYE - ORDU

Mesudiye'nin sırrı doğasında saklı

Doğal güzellikleri ve endemik türdeki bitki örtüsü ile akademik çevrelerin dikkatini çeken Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nin Avrupa, Akdeniz ve Asya’nın Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Ekşi, Mesudiye Geliştirme Vakfı (MEGEV) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP) tarafından desteklenen bir proje çerçevesinde, Mesudiye İlçesi’nin biyolojik çeşitliliğinin araştırıldığını belirtti.

Araştırma sonuçlarında çok ilginç sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Aziz Ekşi, bunlardan en önemlisinin ilçenin tam ortasından geçen Melet Irmağı’nın her iki yanının iki farklı bitki florasını barındırması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aziz Ekşi, "Melet Irmağı’nın batı tarafında Uludağ Göknar’ı, doğu yakasında ise Doğu Ladin ağaçları bulunuyor. Yani batı yakasında ladin bulunmuyor ama doğu yakasında da Göknar bulunmuyor. Birbirlerinin sınırını geçmiyorlar. Irmağın güneyinde ise step türünden bitki florası uzanıyor" dedi.

Prof. Ekşi, güneyden gelen İran-Turan Flora Bölgesi, Kuzey ve Doğu hattından sürüklenip gelen Avrupa-Sibirya Flora Bölgesi ile güneyden gelen Akdeniz Flora Bölgesi’nin tam kesiştiği noktada Mesudiye İlçesi’nin bulunduğuna dikkat çekerek, "Böylece Mesudiye, üç farklı bir türünün tam kesiştiği noktada bulunuyor. Yani, bir tarafta sık Sibirya türü ormanlar bulunurken, bir tarafta Uludağ Göknarları, diğer tarafta ise step iklimi bitki türleri bulunuyor. Mesudiye İlçesi en güzel endemik bitki örtülerinin buluştuğu noktada bulunuyor. Melet Irmağı ise her üç tarafta sınır oluyor. Burası adeta bir gümrük kapısı gibi. O sebeple Mesudiye ilçesinde bu ortama bozmayacak şekilde ekolojik tarım yapılmalıdır" dedi.

mesudiye
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2004 Salı 10:36:48
Güncelleme :27 Haziran 2005 Pazartesi 18:32:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?