22
Mayıs
2024
Çarşamba
MESUDİYE - ORDU

'Su akar, Türk bakar' değişecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, 1950'li yıllarda bir alman mühendisin söylediğine inanılan 'Su Akar Türk Bakar' sözünü gurur meselesi yaptıklarını ifade ederek, "Ne kadar akan suyumuz varsa enerji üreteceğiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, Ordu'nun Mesudiye ilçesi Topçam beldesindeki Melet Irmağı üzerinde yapımına 1 Mayıs 1997 tarihinde başlanan Topçam Barajı inşaatında incelemelerde bulundu. Barajda yıl sonunda su tutulmasına başlanacağını belirten Bakan Güler, yerli enerji kaynaklarına ağırlık vererek dışa bağımlılığı en az seviyeye indirmek için büyük gayret sarf ettiklerini, bu amaçla baraj inşaatlarına ağırlık verdiklerini söyledi. 'Su Akar Türk Bakar' anlayışını yıkmanın mücadelesi içinde olduklarını tekrarlayan Bakan Güler, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bu amaçla Ordu'da 3 baraj yapımını planladıklarını ifade eden Bakan Güler, inşaatına 1997 yılında başlanmasına rağmen göreve geldiklerinde yüzde 5'lik tamamlanma aşamasına gelmiş Topçam Barajı inşaatını canlandırdıklarını ve 4.5 yılda bitirme aşamasına getirdiklerini kaydetti.

Bakan Güler, "2007 yılı fiyatlarıyla 150 milyon YTL'ye mal olacak olan Topçam Barajı inşaatında bugüne kadar 113 milyon YTL harcandı. Bitirilmesi için 32 milyon YTL'ye ihtiyaç duyulan baraj inşaatının en önemli aşaması olan gövdesi her geçen gün yükseliyor. 122 metre olması beklenen gövde yüksekliği, yüzde 95'i olan 116 metreye ulaştı. Gövde için gerekli olan 4 bin 250 metreküp kaya, çakıl ve kum karışımı olan dolgunun yaklaşık 4 bin metreküpü de yerleştirildi. Gövde dolgusunun yüksekliği 50 katlı bir binanın yüksekliğine eş değer niteliktedir. Baraj faaliyete geçtiğinde yılda 60 MW enerji üreterek ülke üretimine katılacaktır. Barajda yıl sonundan itibaren su tutulmasına başlanacak" diye konuştu.

Bakan Güler, 50 yıl önce bir Alman mühendisin söylediği iddia edilen 'Su Akar Türk Bakar' sözünü tarihe karıştırmak istediklerini de ifade ederek, "Artık su akacak ama Türk bakmayacak. Akan her sudan elektrik ve enerji üreteceğiz. Biz göreve geldiğimizde su kaynaklarımızın yüzde 35'ini kullanıyorduk, yüzde 6'sı ise inşa halinde idi ve yılda 5 milyar dolar civarındaki su denizlere gidiyordu. Bizim 2013 yılı hedefimiz ile hem bu kayıp değerlendirilecek hem de dışa bağımlılık ortadan kalkacaktır" şeklinde
konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 16:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?