Ordu'nun Mesudiye ilçesi sınırlarından geçen Melet Irmağı üzerinde 1981 yılında Japon uzmanlar tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda enerji üretilmesi amacıyla inşa edilen Topçam Barajı'nda su tutma işlemi hızla sürüyor.
Projesi 1981 yılından 1997 yılına kadar tozlu raflarda bekletildikten sonra inşaatına başlanan ancak 2002 yılına kadar sadece yüzde 5'i tamamlanan Topçam Barajı, son 7 yılda eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler'in gayretleriyle hızlı bir ivmeyle tamamlandı. 122 metre yüksekliğindeki gövde yapısıyla enerji üretimine hazır hale gelen Topçam Barajı'nda su tutma işlemi sürüyor. Yılbaşında başlayan su tutma işlemi sonunda ırmak güzergahı üzerinde gölet oluşmaya başladı. Su tutulması işleminin
bitmesinden sonra Topçam beldesi, derinliği 910 metre olan 3 bin kilometrekare alana sahip bir baraj gölüne kavuşacak. Halen oluşan göl alanının derinliğinin 450-500 metre olduğu bildirildi. Bu arada Bilgin Grubu tarafından ırmak güzergahı üzerinde inşa edilen Darıca-1 Hidroelektrik Santrali'nin de inşaatının bitme aşamasında olduğu ve Temmuz ayında deneme üretimine geçeceği bildirildi.
DARICA-1 TEMMUZ'DA ÜRETİMDE
Yıl sonunda tüm işlemlerinin tamamlanmasının ardından santral montajına başlanacak olan Topçam Barajı'nda enerji üretimine 2010 yılında geçilmesi planlanıyor. Enerji üretiminin başlamasıyla baraj gölünde toplanan su, 7 bin 500 metre uzunluğunda, 12 metre çapında iki adet kuvvet tünelinden geçirilecek. Tünellerden gelen suyun Topçam Hidroelektrik Santrali'ne düşürülüp, santral tribünlerini çevirmesiyle oluşturulacak 60 MW güçle yılda 199 milyon kilovat saatlik bir enerji üretilecek. Burada enerji
oluşturan su, aynı yollarla taşınarak Darıca-1 regülatöründe bir kez daha düşürülerek enerji miktarı yılda 292 milyon kilovat saate çıkarılacak.
Göl oluşumu sebebiyle sular altında kalacak olan Ordu-Mesudiye karayolunun yerine yapılan Dereyolu'nun stabilize asfaltlama çalışmaları da devam ediyor. Yolun faaliyete geçmesiyle Ordu-Topçam arasındaki mesafenin 50 kilometreye düşeceği, güzergahın sıcak asfalt döşenmesi durumunda Ordu-Mesudiye arasının 40 dakikaya ineceği belirtiliyor.