1
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAMLIHEMŞİN - RİZE
Belediye Sayfaları
Nufus
316.252
Yüz Ölçümü
3.920
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
6.023
Yüz Ölçümü
885
Belediye Sayısı
27
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çamlıhemşin Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Bölümünde, Rize İline bağlı bir ilçe olan Çamlıhemşin, doğu ve kuzeydoğusunda Ardeşen, kuzeybatısında Pazar, batısında Pazar, Çayeli ve İkizdere, güneyinde de Erzurum ili ile çevrilidir.

Karadeniz’e paralel uzanan ve ilçenin güneyinde bir duvar gibi yükselen Kaçkar Dağları ilçenin tümünü kaplamaktadır. Doğu karadeniz Dağlarının en yüksek kesimini burada oluşturan Kaçkar Dağları 2.000-4.000 m.ye kadar yükselmektedir. Kaçkar Dağlarının uzantıları olan Cimil Dağında yükseklik 3.344 m.ye ulaşır. Bu dağları parçalayan Fırtına Deresi, Elevit Deresi ve Palovit Deresi derin vadiler oluştururlar. Kaçkar Dağları üzerinde jeomorfolojik olaylar sonucu oluşmuş bir çok irili ufaklı krater gölleri bulunmaktadır. Büyük Deniz Gölü, Meterez Gölü, Yıldız Gölü, Dönen Gölü, Serincef Gölü ve Kara Göl bunların başında gelmektedir.

Deniz seviyesinden yüksekliği 300 m. ile 700 m. arasında değişen ilçenin yüzölçümü 885 km2.dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre toplam nüfusu 8.206’dır.

Engebeli arazi yapısının ve ikliminin de etkisiyle İlçenin bitki örtüsü, genelde ormanlarla kaplıdır. Dağlık alanlarda kızılağaç, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar ağaçları bulunmaktadır. Alçak alanlarda teraslar halinde çay plantasyonları, narenciye bahçeleri, yeşil otlar vardır.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, her mevsim yağışlıdır. Sıcaklık kışın -7 dereceye kadar düşmekte, yazın ise 25 dereceye kadar yükselmektedir. Günlük en yüksek sıcaklık farkı 23,6 derece olmaktadır. Yıllık metrekareye düşen yağış miktarı 245 Cm3’ü bulmaktadır.

İlçenin ekonomisi mera hayvancılığına dayalıdır. Sığır ve koyun yetiştirilir. Ayrıca arıcılık yaygın biçimde yapılmaktadır. Kültür balıkçılığı da ilçe ekonomisinde önem taşımaktadır. İlçede tarımsal ürün olarak çay yetiştirilmektedir.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Tarihi belgelerde Trabzon Rum İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olduğu belirtilmektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Rize ve çevresi Selçukluların kontrolüne girmişse de daha sonra Trabzon Rum Devleti buraya yeniden hakim olmuştur. Yavuz Sultan Selim tarafından 1509’da Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.

Çamlıhemşin’in eski adı Vicealtı olup, Cumhuriyetin ilanından önce 1922 yılında askeri kontrol amaçlı karakol merkezi oluşturulmuştur. 1953 ’de Ardeşen ilçe olunca, Vicealtı Çamlıca adı ile bu ilçeye bağlanmıştır. 1955’de Belediye teşkilatı kurulan Vicealtı’nın ismi 1957 yılında Çamlıhemşin olarak değiştirilmiş ve 1960 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Şenköy Camisi, Aşağı Çamlıca Köyü Camisi, Yolkıyı Köyü Camisi, Güney Mahalle Camisi, Şenyuva (Cinciva) Köprüsü, Köprüköy Köprüsü, Kaptanpaşa Köprüsü, Kaptanpaşa Buzlupınar Köyü Köprüsü, Zil Kalesi, Kale-i Bala (Yukarı Kale)  ve Sivil Mimari Örnekleri bulunmaktadır. Ayrıca ilçede Ayder Kaplıcaları ve piknik alanları bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, Kenthaber Fotoğraf Arşivi ve www.rize.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 13:33:36

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR