1
Mayıs
2024
Çarşamba
DEREPAZARI - RİZE

Derepazarı Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Rize İline bağlı bir ilçe olan Derepazarı, kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Rize İl Merkezi, güneyinde Kalkandere, batısında İyidere ve Karadeniz ile çevrilidir.Karadeniz’e paralel konumdaki ilçe toprakları Doğu Karadeniz’in en yüksek ve en engebeli kısmında yer alır. İl topraklarını Karadeniz kıyılarının hemen arkasında Doğu Karadeniz sıra dağlarının kıyı uzantıları engebelendirir. Bu dağlar derin akarsu vadileri ile bölünmüştür. Çok sayıda akarsu tarafından bölünen bu düzlüklerin tabanı ovaları oluşturur. İlçe nüfusu ise 7.896 dır.

Sık ve gür tabii bitki örtüsüne sahip olup, dağlık alanlarda kızılağaç, gürgen, meşe, kestane, ladin, köknar ağaçlarından oluşan ormanlar bulunmaktadır. Alçak alanlarda teraslar halinde çay plantasyonları, narenciye bahçeleri, yeşil otlar vardır.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, her mevsim yağışlıdır.Bu iklimden ötürü de il ve çevresi zengin bir bitki örtüsü ile kaplanmıştır.

İlçe ekonomisi genellikle çay üretimine ve Çay Fabrikasında çalışan işçilerin mevsimlik işine bağlıdır. Özellikle yaz aylarında çay fabrikalarının mevsimlik çalışmaya başlamasından sonra ekonomide bir canlılık dikkat çeker. Derepazarı’nda 2 çay fabrikasının yanında, 4 tane özel sektöre ait çay fabrikası bulunmaktadır.

Derepazarı ilçe olmadan önce Rize’nin nahiyesi olup, İl merkezine yakınlığından dolayı, ilçe tarihinin Rize ili ile aynı olduğu sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Rize ve çevresi Selçukluların kontrolüne girmişse de daha sonra Trabzon Rum Devleti buraya yeniden hakim olmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u ele geçirmesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katmıştır.

Derepazarı 1949 yılında Rize’ye bağlı nahiye konumuna getirilmiş, 1954 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş 1990 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.rize.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 13:38:33

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR