2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

KIZILIRMAK DELTASINDA ENFES GÜN BATIMI

Türkiye'de görülen 400 kuş türünden 322'sinin yaşadığı ve yaklaşık 100 bin su kuşu bulunan Kızılırmak Deltası'nda gün batımında büyüleyici bir manzara ortaya çıkıyor.


56 bin hektar genişliğinde, irili ufaklı 20 adet göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşan Kızılırmak Deltası, büyük bir alana sahip olması ve barındırdığı kuş sayısı bakımından sadece Türkiye için değil, dünya ekolojisi açısından büyük öneme sahip. 19 Mayıs, Bafra, Alaçam ilçelerini kapsayan şehir merkezine 50 kilometre uzaklıktaki deltanın 22 bin hektarlık alanı, 1998'de Ramsar alanı olarak ilan edildi. 5 bin 174 hektarlık bölümü 'yaban hayatı geliştirme sahası' olarak koruma altına alınan
delta, 1994 yılında özellikle su kuşları yaşam alanı ortamı olduğu tespit edilerek dünyanın ilgi odağı oldu.


Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan kuş türleri için hayati önem taşıyor. İlkbaharda Karadeniz'i geçmek üzere uzun bir yolculuğun hazırlığını yapan kuşların, sonbahar göçlerinde de Karadeniz kıyısında sığınabilecekleri en önemli sulak alan olarak gösteriliyor.

Bu nedenle özellikle göç sırasında bazı kuş türleri deltada büyük sayılara ulaşıyor. Deltada kış döneminde yaklaşık 80 ila 100 bin su kuşu barınıyor. Türkiye'de görülen 400 kuş türünden 322'sinin yaşadığı delta, her yönüylebüyülüyor. Yerli ve yabancı gözlemcileri çeken, doğal güzellikleriyle büyüleyen deltada gün batımı da turistlerin ayrıca ilgisini çekiyor.

İha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 12:26:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?