6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

TEMEL VE FADİME SINIRLARI AŞTI

Samsun'da İlkadım Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Kız Meslek Lisesi'nde tasarlanan fıkralara konu dünyaca ünlü Temel ile Fadime'nin bezden bebekleri, birçok ülkeye ihraç ediliyor.


Türkiye'deki yöresel ve bölgesel araştırmalar kapsamında, Karadeniz'de fıkralara konu olan ve dünyaca bilinen Temel fıkralarının somutlaştırılarak Fadime figürü ile birleştirilip bez bebek şekline getirilmesi için yürütülen çalışmalarda olumlu sonuçlar alındı. İlkadım Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü ve Kız Meslek Lisesi'nde, yöresel kıyafetleri ve takıları dahil araştırılarak tasarlanan bez bebeklerin üretimine geçildi.

Bir yandan eğitim bir yandan üretim yapan okulda, dünyaca ünlü Temel ve
Fadime'ye hayat veriliyor. El emeği göz nuru çalışmalarda bebekler, özenle dikilip giydirilerek satışa hazır hale getiriliyor. El sanatları Üretim Atölyesi'nde öğretmenler Kerime Dinçerol, Maviye Köksal, Hatice Meral ve Nilgün Öztürk'ün gözetiminde öğrencilerin katkılarıyla bez bebek haline gelen Temel ve Fadime, ağırlıklı sipariş usulü ile organik olarak tasarlanarak 35 YTL'den ABD, Belçika ve Almayan gibi ülkelere ihraç ediliyor.


Tanıtım Pazarlama Bölüm Şefi Nuray Kuruoğlu, yöresel ve bölgesel araştırmalar sonucunda Karadeniz'e özgü dünyaca ünlü Temel ve Fadime'nin fıkralardan alınarak somut hale getirilip bez bebek olarak tasarlandığını söyledi. Yurt içi ve yurt dışına sipariş usulü satışların gerçekleştirildiğini ifade eden Kuruoğlu, bez bebeklerin tüm parçalarını kendilerinin ürettiğini, orijinal şekline sadık kalındığını, tek isteklerinin iş adamlarının ve turizm sektöründe uğraşanların bu bebekleri alarak hediyelik olarak
kullanarak katkı sağlamalarını talep ettiklerini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 15:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?