Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Samsun Şube Başkanı Sedat Kır, araç içerisinde cep telefonuyla konuşmak ve telefon beklemenin sürücünün bazı tehlikeleri algılamasını engellediğini söyledi.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan cep telefonunun araçlarda sorumsuzca kullanılmasının devam ettiğini belirten Kır, cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı bulunduğunu kaydetti. Hareket halinde cep telefonuyla konuşmak tehlikeyi algılamayı azaltır" diyen Kır, "Araç kullanırken cep telefonuyla arama yapmak, çalan telefona cevap vermek, numara çevirmek gibi davranışlar sürücünün dikkatinin dağılmasına, konsantrasyonunun bozulmasına neden olur. Bu da kazaya yol açar. Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmaktadır. Araştırmalarda tepki gecikmesi çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabilmektedir. Saatte 60 kilometre hızla giden bir otomobilin sürücüsünün frene basmasının bu kadar gecikmesi durma mesafesinin 15 metre daha artması demektir" dedi.
Cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediğini kaydeden Kır, "Cep telefonu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. Bir konuda; ele alınmadan kullanılan araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiçbir yarar sağlamamasıdır. Çünkü, sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur. Bunun için araç içinde güvenlik açısından cep telefonu kapalı tutulmalıdır" diye konuştu.