5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

"Sivil toplum Çernobil'i kullanıyor"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sivil toplum örgütleri, Çernobil olayını kasıtlı olarak kullanıyor" dedi. Akdağ, Çernobil'in kanser sayılarını artırmadığını halka kampanyalar düzenleyerek anlatacaklarını söyledi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Samsun'a gelen Bakan Recep Akdağ, Sevgi Kafe'de yapılan kahvaltıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Karadeniz Bölgesi'nde Çernobil'in kansere yol açtığı yönündeki söylentiler sizin açıklamalarınıza rağmen devam ediyor. Bu tamamen psikolojik mi?" şeklindeki sorusunu cevaplayan Bakan Akdağ, Çernobil kazasının, Karadeniz Bölgesi'nde kanser vakalarının artışına yol açmadığının bilimsel olarak ispatlandığını, bu psikolojinin insanların üzerinden kalkması için insanları basının yönlendirmesi gerektiğini dile getirdi. 

Araştırmayı yaparken Türkiye'nin diğer illeriyle de kıyaslama yaptıklarını vurgulayan Bakan Akdağ, "Örneğin Isparta ile Samsun arasında hiçbir fark tespit edilmedi. Tabi kanser sayılarında bütün Türkiye'de artış var. Çünkü çok iyi kayıt yapmaya başladık. Eskiden kayıtçılığımız çok kötüydü. Yani ne kadar kanser olduğunu bile bilmiyorduk Türkiye'de. Türkiye'de kanser giderek artıyor olabilir. Çünkü sigara ve alkol kullanımı çok yaygın. Ayrıca modern hayatta bir takım kimyasallardan etkilenmeler de oluyor. Hayat biçimlerimiz ve alışkanlıklarımız değişti. Onun için sigara ve alkolden uzak durmalıyız. Diğer taraftan sebze ve meyve yemeye itina göstermeliyiz. Yüksek kalorili gıdalarda kaçınmalıyız" diye konuştu. 

Bu araştırmayla vatandaşlarının tereddütlerinin giderilmiş olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, "Bundan sonra basına çok iş düşüyor. Bunu vatandaşlara duyurmamız gerekiyor. Bu hassasiyeti basınımız kamuoyunda diri tutmuştu, şimdi bu araştırmayı da aynı hassasiyet içinde gündeme getirmesi gerekiyor. Aslında bu hassasiyeti basının diri tutması bu araştırmanın yapılmasını ve sonuçlarının ortaya çıkmasından yardımcı oldu. Vatandaşlar kanser konusundaki bilgilerini bugüne kadar genellikle televizyonlardan öğrenmişler. Biz ne kadar gayret etsek de bundan sonra da televizyonlardan alacaklar bunu biliyorum. Onun için televizyonlar yayın yaparken bakanlıktan ve Ulusal Kanser Danışma Kurulu'ndan bu işi bilen bilim adamlarıyla yardım alırsa çok daha yararlı olur" şeklinde konuştu.
"Nükleer santrallere karşı olan sivil toplum örgütleri, araştırmalara rağmen Karadeniz'de kanser vakalarının artışının Çernobil olduğunu hala iddia ediyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bakan Akdağ, "Biz açıklamamızı dün yaptık. Bu açıklamayı yapmamızı sağlayan elimizdeki verilerdir. Buna rağmen bu işi kaşıyanlar varsa bunun iki sebebi olabilir. Ya gerçekten bilgi eksikliği vardır. Bunları da biz bilgilendirmeye hazırız. Ya da kasıt vardır. Kastı olana bir şey söyleyemem artık. Artık bundan sonra bu işe bir nokta koyulması lazım. Biz kampanyalar yaparak bu sonuçları halkımıza duyuracağız" şeklinde cevap verdi. 

"Özel sağlık kuruluşları, SKK'lı hastaların 30 YTL ayakta tedavi edilmesini az buluyorlar. Hatta bazı kuruluşlar SKK'lı hastalara bu fiyat arttırılmazsa bakmayacaklarını belirttiler" sorusu üzerine ise Bakan Akdağ şunları söyledi: 

"Bakmayanlar kendileri bilir. 'Özel hastaneler diye herkesin birlikte hareket edeceği bir kurum var' diye düşünen varsa yanılıyorlar. Birisi bakmazsa öbürü bakar. Çünkü biz bu rakamlarla sağlık hizmeti verilebileceğini inanıyoruz. Ezbere yapmadık. Bakanlığımız bunu hazırlarken hesapsız yapmadı. Bunun hesapları yapıldı. Dolayısıyla bu hizmet devam edecek. Özel sektörle bu konuyu konuştuk ve büyük ölçüde mutabık kaldık. Bu rakamlarla bu hizmet verilir. Veren özel sağlık kuruluşları var. Öyle bir şey olursa bizde vatandaşımıza diyeceğiz ki, bu hizmeti verenlerden bu hizmeti alın. Hatta vatandaşlardan fark isteyenler yenine fark istemeyenlere gidin. Ayrıca biz kamunun sağlık hizmetlerini her geçen gün güçlendiriyoruz. Yani özel sektörden sağlık hizmeti satın alıyoruz diye kamuyu zayıflatacak halimiz yok. Her geçen gün kamunun sağlık hizmetlerini güçlendiriyoruz, güçlendirmeye de devam edeceğiz."
Bakan Akdağ, daha sonra Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti. 

"Sağlıktaki atılımı görmeniz lazım"

Bakan Akdağ, valiliğin ardından Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediyeye girmeden önce vatandaşlarla sohbet eden Bakan Akdağ'a, 72 yaşındaki Veli Çınar, ilaçların pahalı olmasından yakındı. Yeşil Kart'ın zenginlere verildiğini iddia eden Çınar'a, Bakan Akdağ, "Eczanelerden para vermeyeceğin ilacı iste. Daha önce her hastaneye tedavi olmaya gidebiliyor muydun, gidemiyordun. Sağlıktaki atılımı görmeniz lazım" dedi. Etraftaki vatandaşlar da, "Eskiden 3-4 günde ilaçlarımızı alamıyorduk" diyerek Bakan'a destek çıktı.
Bakan Akdağ, vatandaşlarla sohbetin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret etti. Başkan Yılmaz, Bakan Akdağ'a, belediyenin yaptığı çalışmalar ve alt yapı projeleri hakkında bilgi verdi. Belediyenin çöp ve atıksu arıtma gibi alt yapı projelerini dinleyen Bakan Akdağ, Başkan Yılmaz'ı kutladı. 

Özellikle sulardan ve kirlilikten kaynaklanan ishal gibi hastalıklara karşı belediyelerin yaptığı alt yapı çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, "Vatandaş temiz su içmediği zaman ishale yakalanıyor. O zaman Sağlık Bakanlığı suçlanıyor. Halbuki vatandaşa temiz su içirmek belediyelerin görevi. Bu konuda her belediye görevini yapmalı" diye konuştu. 

Gelişmiş ülkelerde bütün hizmetlerin belediyelerce yürütüldüğünü anlatan Akdağ, Türkiye'de de kendi hükümetleri döneminde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyecilikten gelmesi dolayısıyla yerel yönetimlerin büyük bir atağa geçtiğini, Samsun'daki büyük bütçeli alt yapı çalışmalarının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Sağlık konusunda şu anda hastane yapacak yer bulamadıklarını dile getiren Akdağ, hastanelerin yapılacağı yerlerin düz arazi olması gerektiğini, buna rağmen birçok hastane projesine imza attıklarını kaydetti. 

Bir basın mensubunun, "ABD eski Başkanı Clinton'ın, AIDS'ten korunmanın yolu (kültürel takıntıları bir kenara bırakıp) erkeklerin sünnet olması" sözünü hatırlatması üzerine Bakan Akdağ, "Bunu hep birlikte bilim adamlarına sorarız" dedi. Bakan Akdağ, Büyükşehir Belediyesi'nin ardından AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Partiye gelişinde İl Başkanı Ali Akyüz tarafından karşılanan Akdağ, daha sonra partililerle basına kapalı bir toplantı yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 12:08:50
Güncelleme :17 Ağustos 2006 Perşembe 15:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?