2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

12 milyon kadın sinyal bekliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, örtülü bir maden gibi 12 milyon girişimci kadınının evde oturduğunu, teşvik uygulamasında ise mevcut yatırımların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.


Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde 'Kriz varsa, çare de var. İş hayatında kadın' konulu toplantı düzenlendi. STSO Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştiren toplantıya, Samsun, Amasya, Sinop, Ordu illerinden TOBB Kadın Girişimciler Kurulu başkanları katıldı. Toplantıda konuşan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, teşvik konusunda beklentileri ve gelişmeler hakkında görüşlerini açıkladı. Ülkenin her yerinin teşvike ihtiyacı olduğunun altını çizen Bektaş, potansiyeli olan bölgelerin teşvikten bu güne kadar yararlandırılmaması, birçok yatırımda teşvikin verimli olmayan, rantabl olmayan bölgelere kaydırılmalarının yanlış olduğuna dikkat çekti. Bektaş, bölgesel ve sektörel teşvike her zaman destek olduklarını vurguladı.


35 yıldır çalışan ve 17 yıldır sanayicilik yapan bir iş kadını olduğunu, 4 bin çalışanının bulunduğunu, kendisine 'fabrikalarını teşvik kapsamında taşımayı düşünüp düşünmediğinin sorulduğunu' dile getiren Bektaş, "Maalesef teşvikte taşınma desteği yok. 3., 4. bölgelere verilen sosyal sigortalar gibi çeşitli destekler var ama taşımak için bizin uzun vadeli kredi desteklerine ihtiyaçlarımız var. Çalışanların kıdem tazminatlarının ödenmesi gerekli. Bunun için destek şart. Yeni yatırımlara sağlanan teşviklerin mevcutlara da verilmesi gerekmektedir. Mevcutların da korunması lazım. Korunmazsa istihdam ve yatırımların uygulanmasında haksız rekabet doğacaktır. Mutlaka bunun yasa çıkmadan düzeltilmesi ve engellemesi gerekli" diye konuştu.
"Kadının elinin değdiği yerde bereket vardır" diyen Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Erkeklerin belki görmediği, belki dokunamadıkları alanlara dokundukları için evde çalışan kadınlarımızın biraz daha topluma çıkarmak, iş hayatına katmak önemli. Birçok ilimizde çok küçük başlayan girişimcilik öykülerinin büyüyeceğine inanıyoruz. Biz kadın girişimciler olarak, erkeklerin gerisinde iş adamlarıyla birlikte yan yana hareket etmek istiyoruz. Biz de yönetime katılmak istiyoruz. Türkiye'de 1.5 milyon erkeğe karşı 80 bin kadın girişimci var. Girişimci kadınların üstleri örtülü bir maden gibi, 12 milyon kadın evde oturuyor."


Türkiye'nin iç pazarda 134 ülke arasında 15. sırada olduğuna dikkat çeken Bektaş, 740 milyar dolarlık GSMH'nin yüzde 70'inin hane halkı harcamasını oluşturduğunu, bunun için harcama yapılmasının bireysel ve devlet eliyle de sağlanması gerektiğini kaydetti.


STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise, bayanların iş hayatında da erkeklerle birlikte daha geniş katılımla yer alacaklarına inandıklarını kaydetti. Samsun Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şule Köktener de, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 13:04:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?