5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

140 ton su tasarruf edebilirsiniz

Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin yapacağı tasarrufla yılda 140 ton suyun heba olmasını önleyebileceği belirtildi.


Bilim adamları, küresel ısınmanın son 50 yılda insan eliyle arttığını ve asırlarca süreceğini ilan ederken TEMA, dünyayı saracak olan kuraklığa dikkat çekti. Türkiye'nin de etkileneceği susuz dönemler göz önüne alınarak tasarruf çağrısında bulunan TEMA, israfta çarpıcı tespitlerde bulundu.


4 kişilik aile baz alınarak yapılan araştırmada, bir ailede ailenin her bir ferdi günde 1 kez sifonu gereksiz yere çekse yılda 16 ton su harcamış oluyor. Her gün sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkanması halinde çok daha az su tüketiliyor. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 18 ton su kurtarabiliyor. Aile günlük bulaşığını elde yıkarsa ortalama 84-126 litre su harcıyor. Bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkıyor. Bu da yılda 26 ile 40 ton su yapıyor. Günlük
ihtiyaçların giderilmesi sırasında yapılan su tüketiminde tıraş ve dış fırçalama büyük rol oynuyor. Tıraş olurken, diş fırçalarken harcanan gereksiz su, kişi başına 12 ton olarak hesaplanıyor. 4 kişilik aile yılda 48 ton boşa su harcarken, 5 dakikalık duşta 1 dakika tasarruf sağlandığı takdirde yılda 18 ton su gereksiz yere kullanılmamış oluyor.


TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, 4 kişilik bir ailenin yılda 140 ton suyu tasarruf ederek boşa gitmesini önleyebileceğini söyledi. TEMA'nın "Suyu Boşa Harcamayın Kampanyası"nın devam ettiğini belirten Sönmez, basit önlemlerle hem aile bütçesine katkı sağlanabileceğini hem de su kaynaklarının boş yere tüketilmemiş olacağını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 16:46:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?