6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

18 bin sülün doğaya salınacak

Samsun Çevre ve Orman Müdürlüğü Gelemen Sülün Üretme Tesisi'nde 2008 yılında üretilecek 20 bin sülünün doğaya salınacağını bildirildi.

Türkiye'de sadece Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan sülünlerin neslinin yok olmaması için kurulan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda üretilen binlerce sülün her yıl doğaya salınıyor. 2006 yılında üretilen 14 bin ve 2007 yılında 18 bin sülünün Trabzon, Giresun, Samsun, Bolu, Zonguldak, Adapazarı ve İstanbul'da Karadeniz'e yakın kesimlerde doğal yaşama uygun sahalara salındığı ve 2 bin sülünün ise damızlık kullanımı için ayrıldığı bildirildi.

Samsun Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç, sadece Karadeniz Bölgesi'nde yaşayabilen sülünlerde erkek ve dişilerin farklı görünümde olduğunu belirterek, "Erkekleri çok renkli ve uzun kuyruklu süslü bir kuştur. Erkeklerin baş ve boynu, koyu yeşil ve lacivert parıltılıdır. Dişilerin rengi kül rengi, açık veya koyu kahverengi, gri tonlarda açık ve koyu konsantre renkleriyle dikkati çeker. Sülünler, kanatları küçük olmasına rağmen hızlı uçabilmekte, fakat uzun mesafe kat edememektedir. Yaşama ortamı, tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar, açık araziler, ağaçlıklar, fundalıklar, tarla, çayır ve akarsulara yakın sınır teşkil eden orman kenarlarıdır. Sülünler bir yaşında eşeysel olgunluğa ulaşır. Kızışma dönemi mart ayında başlar, Haziran ayının sonuna kadar devam eder. Sülün, bitkisel ve hayvansal besin maddeleri yemekle beraber daha çok menşei hayvan olan besinleri tercih eder" dedi.

2007 yılında Gelemen Sülün Üretme İstasyonları'nda üretilen 20 sülünün 18 bininin doğaya salındığını kaydeden Kılıç, 2008 yılında da 20 bin sülünün üretileceğini ve 18 bininin doğaya salınacağını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 11:16:16
Güncelleme :23 Ocak 2008 Çarşamba 11:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?