6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

193 yıllık köyde 16 kişi kaldı

Türkiye'de en çok göç veren illerden biri olan Samsun'da, göç yüzünden köyler bir bir boşalıyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı 193 yıllık Ağcaalan köyünde yaşayan sayısı, göç yüzünden 16 kişiye kadar düştü. İlçe merkezine 17 kilometre mesafede bulunan Abhazların yaşadığı Ağcalan köyü ayakta kalmak için direniyor.

1815 yılında Kuzey Kafkasya'dan göç eden ilk kafileden sonra 1860 yılında köyün diğer hanelerinin Ağcaalan köyüne yerleşerek yaşamlarını bu topraklarda sürdürdüklerini söyleyen köy muhtarı Mustafa Arslan, "2000 yılında köyün nüfusu 100 kişiydi. Zamanla başlayan göç yüzünden köyde kalan 8 hanede 16 kişi yaşıyor. Bu nedenle köyde okula gönderecek çocuk kalmadığı için okul mecburen kapandı. Köyde 8 hane kalmasına rağmen yaz aylarında çok fazla yerli ve yabancı turist geliyor. Özellikle Abhazya'dan köye ziyarete gelenler oluyor. Köyün en yaşlısı 87 yaşındaki Recep Perçin. Abhazya, 'gelin size ev verelim, toprak verelim, burada yaşayın' diyor. Bizim atalarımız Müslümanlığı seçtiği için Türkiye'ye geldiler. Bu nedenle Abhazya'ya gitmeyi kabul etmiyoruz" dedi.

Köyde yaşayanların tek geçim kaynaklarının emekli maaşı olduğunu söyleyen Arslan, atalarından yadigar kalan topraklarda 193 yıllık geleneği yaşatmak için mücadele verdiklerini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 13:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?