2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

2. elde ihraç projesi

Samsun İkinci El Otomotivciler Derneği (SİOD) Başkanı Hasan Kahyaoğlu, Türki Cumhuriyetleri'yle birlikte Suriye, Irak ve İran gibi ülkelere 2. el araçlar ihraç edilerek milyarlarca dolar gelir elde edilebileceğini söyledi.


Derneklerine bağlı 85 üyenin olduğunu belirten Hasan Kahyaoğlu, Samsun genelinde ise yaklaşık 140 otomotivcinin bulunduğunu söyledi. Geçen günlerde İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüştüklerini dile getiren SİOD Başkanı Hasan Kahyaoğlu, "Valimiz bizden, 'SİOD'a otomotivcilerin kesinlikle kayıt olması şarttır' deyip, bununla ilgili İl Koordinasyon Toplantısı'na katılanlar gerekli imzaları attı. SİOD'a üye olmak artık şart oldu. Bizim için de iyi oldu. Bunların
oluşmasıyla birlikte 2. el şahsiyet kazanacak. Toplantıda ayrıca sayın Valimiz Güzeloğlu, Oto Center'in bitmesiyle ilgili bizden ve Büyükşehir Belediyesi'nden tarih istedi. Ben de kendisine, 'Büyükşehir Belediyesi hafriyat, harç ve alt yapı sorunumuzu bitirip inşaata başlar aşamasına getirsin, 10 ayda bu inşaat biter' dedim" dedi.


Avrupa ülkelerinin 2. ve 3. dünya ülkelerine 2. el araçları sattığını ve milyarlarca dolar gelir elde ettiklerini açıklayan Hasan Kahyaoğlu, bunu Türkiye'nin de yapmasının gerekli olduğunu, bağımsız Türki Cumhuriyetleri'nin yanı sıra Suriye, Irak ve İran gibi ülkelere 2. el araçların satılması gerektiğini kaydetti.
Bununla ilgili çalışma yürütülmesi halinde ise ülkeye milyarca dolarlık döviz gireceğinin altını çizen SİOD Başkanı Hasan Kahyaoğlu, şunları söyledi:
"Buna sahip çıkılması gerekiyor. Dünyanın en büyük sektörü arasında olan 2. el piyasası gümrüklere terk edilmiş. 2. el araçlar ihracat edilmesi halinde milyarlarca dolarlık döviz Türkiye'ye girmesi sağlanacak. Ayrıca, sokak aralarında alım-satım işi otomotivcileri sıkıntıya sokuyor. Dünyada böyle bir şey yok, Avrupa'nın birçok ülkesini gezdim ama böyle bir durumla karşılaşmadım. Arabası olanın mülkiyet hakkı vardır. Yani istediği zaman alır, istediği zaman satar. Ama bunun belli kuralları vardır. Sokakta
satılamayacak. Ben otomotivciysem şirketimin şemsiyesi altında satılacak. Ben vergilendireceğim. Devletin de işine gelecek. Kayıt dışı dediğimiz durum ortadan kalkacak. Otomotivciler yüzde 35 devlete vergi verecek. Ama sokakta araç satanlar bir kuruş vergi vermeden araç alıp satacak. Hep vergiyi otomotivciler verecek. Artık bu işi kurumsal kimlik çözecek. Araç alıp satmak isteyen kişiler şirkette satacak. Ben de makbuz verip, devlete vergi vereceğim. Bu sorunların esas çözümü federasyondaki çalışmalar ve 2. eldeki sorunlar ile çözümleri yapılacak siteleşme ile çözülecek. Siteleşme, Türkiye bazında otomotiv sektöründe sorunları çözecek tek noktadır. Sebebi ise oto center sitemize taşındığımız zaman bir takım kurallar getireceğiz. Araç alımı yapan kişiler, satıcıyla itilafa düştüklerinde kuracağımız 3 kişilik hakem heyeti ile sorun çözülecek. Mahkemeye ufak tefek parazitlerle başvurulmayacak. Bu bir anlamda devletin sıkışık çalışan hukuk mekanizmasına da bir katkısı olacaktır."


Ayrıca yeni sitelerinde üyelerinin her birinden teminat alacaklarını belirten Kahyaoğlu, teminat karşılığında müesseseden alınan alışverişlerin sitenin garantisinde olacağını, 101. bakım garantisi denilen garanti kapsamında vatandaşın huzur ve gönül rahatlığıyla alışverişini yapacağını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 23:45:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?