6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

2 kişi keneden öldü

Hava ısındı Kırım Kongo yine hortladı: 2 ölü

Samsun'un Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 2 kişi kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından hayatını kaybetti.

Vezirköprü ilçesi Tikenli Mahallesi Derya Sokak'ta oturan ve besicilik yapan İrfan Çoban (45), 24 Nisan Perşembe günü evde otururken ateşlenmesi üzerine yeğeni Selami Çoban tarafından sağlık ocağına götürülerek doktor tarafından muayenesi yapıldı ve soğuk algınlığı teşhisiyle ilaç verilerek evine gönderildi.

İrfan Çoban, ertesi gün rahatsızlığının artması üzerine yüksek ateş ve halsizlik şikayeti ile Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne götürüldü, buradan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. Tıp fakültesinde tedavi altına alınan Çoban, 3 Mayıs Cumartesi günü hayatını kaybetti.

Çoban'ın çocukları, babalarının hayvanların yanından geldikten sonra evde bacağında kene gördüğünü ve keneyi kopardığını, bunu kimseye söylemediği ifade etti. Evli 6 çocuk babası İrfan Çoban(45), 4 Mayıs Pazar günü Vezirköprü'de toprağa verildi.

Öte yandan, Havza'nın Ağdırhasan köyünde meydana gelen bir başka kene olayında ise 15 Nisan tarihinde kene tarafından ısırılan Nesibe Araç (48), rahatsızlanması sonucu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

KKKA virüsü tespit edildiği öğrenilen, ancak kesin sonucu Sağlık Bakanlığı'ndan gelmeyen Nesibe Araç, 2 Mayıs Cuma günü vefat etti. Araç, 3 Mayıs Cumartesi günü Ağdırhasan köyünde toprağa verildi.

2 kişinin keneden bulaşan KKKA'dan dolayı ölmesi üzerine İl Tarım Müdürlüğü bölgede ilaçlama çalışması başlattı. Yaşanan 2 ölüm olayının ardından alınan tedbirler ve vaka hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 23-25 tarihlerinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne Vezirköprü ve Havza İlçelerinden 2 KKKA şüpheli hastanın acil olarak yatırılarak tedaviye alındığı söyledi.

Vezirköprü ilçesinde ikamet eden hastanın KKKA olduğunun kesinleştiğini, diğer hastanın kan tetkikinin ise henüz sonuçlanmadığı ifade eden Kasapoğlu, iki hastanın da 4 Mayıs Pazar günü hayatını kaybettiğini, vefat eden vatandaşların Sağlık Müdürlüğü personeli refakatinde gerekli önlemler alınarak defnedildiğini kaydetti.

Bölgede geniş çaplı ilaçlama ve diğer önlem çalışmalarının devam ettiğini belirten Kasapoğlu, "Vefat eden kişilerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Gerekli önlemler alındı. Vatandaşlarımız bir kene ısırmasına maruz kalırsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. KKKA hastalığından korunmada en önemli husus, kenelerle temastan kaçınmaktır. Kenelerin bol miktarda bulunduğu çalılık, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara gidilmemesi, gidildiği takdirde kenelerin vücuda ulaşamayacağı şekilde kapalı giysi giyilmesi gereklidir" diye konuştu.

İl genelinde bilgilendirme ve önlem çalışmalarının hızlandırıldığı ifa eden Kasapoğlu, hayvanlarda bulunan kenelere yönelik ilaçlama yapılmalısı gerektiğini ve kenelerin elle temizlenmemeli ve patlatılmaması gerektiğin ede dikkat çekti. Bu arada, Havza'nın Ağdırhasan köyünde oturan Hediye Alkan isimli kadınında KKKA şüphesiyle Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi. 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 16:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?