5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

2 yeni OSB kararı alındı

AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, iktidarları döneminde Samsun'da sanayinin gelişmesi için büyük çaba harcandığını dile getirip, sanayicinin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Demir, yatırımcıya seslenerek, "Biz devlet olarak önünüzü açıyoruz. Her türlü desteği veriyoruz. Siz de yastık altındaki sermayelerinizi birleştirerek ihracata dönük yatırımlar yapıp istihdamı arttırın" çağrısında bulundu.
 
İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Demir, iktidara geldiklerinde Samsun'da faal bir OSB bulunduğunu hatırlatarak, "Bafra ve Kavak OSB'lerin altyapısını tamamladık. Kavak'ta 10, Bafra'da 3 yatırımcı tarafından fabrika temelleri atıldı ve inşaatlara başlandı. Kalan bölümler de talep oldukça tahsis edilecek. Havza OSB ve Tekkeköy'deki hayvancılığı da kapsayacak Gıda Sanayi Bölgesi (GSB) için bütün resmi işlemler tamamlandı. Müteşebbis Heyet Kurulu oluşturulup arsa tahsislerine başlanacak. OSB kurmak çok prosedür gerektiriyor. Meşakkatli ve zor ama şimdi 2 yeni OSB daha kurma çalışmalarına başladık. Bunlar Kavak ve Samsun merkezde olabilir. İstişare aşamasındayız" dedi.
 
İki OSB'nin resmi işlemlerinin 2007 seçimlerine yetiştirilmesine çalışılacağını, yetiştirilemezse yeni seçilecek vekillerin çalışmalarını sürdüreceğini kaydeden Demir, Samsun'un, 9. Kalkınma Planı çerçevesinde cazibe merkezi iller arasında yer alacağından müteşebbisler için bu altyapı çalışmalarının zorunluluğunu vurguladı. Demir, "Mevcut 4 OSB'nin bedelsiz arsa tahsisi ve desteklere rağmen doldurulamadığı, yatırımcı bulunamadığı bir ortamda 2 yeni OSB kurulması çalışması"nı değerlendirirken, Konya ve Samsun'u kıyasladı. Demir, "Türkiye'de OSB çalışmaları bütün illerde aynı dönemde başladı. Konya'da 4 OSB doldu, 5.'si için çalışma yapılıyor. Samsun'da ise sermayeler bir türlü bir araya gelemiyor. Biz resmi işlemleri tamamlananlarla birlikte 5 OSB'nin yanı sıra 2 OSB çalışmalarını başlatırken ilimizin gelecek 50-100 yılına yatırım yapıyoruz" diye konuştu.
 
Samsunlu müteşebbislerin güç birliği oluşturmasını isteyen Demir, "İnsanlar etiket, fiyat ve aradıklarını bulmak bakımından süpermarketleri tercih ederken bakkal dükkanı kültüründen bir türlü kurtulamıyoruz. 5 bakkal yan yana gelse süper market açsa daha çok kar edecek. Avrupa bunu halletmiş, alışveriş merkezleri noktasına gelmiş, bizim ülkemizde yeni gelişiyor. Samsun'da 1 milyar doların üzerinde yastık altı para var. Geçmiş iktidarların döneminden kalma alışkanlıkla hala paralar yastık altında bekletiliyor. Halbuki paradan para kazanma dönemi bitti. Bekleyen, parasını bekleten zarar edecek. Devlet olarak yatırımcının önündeki engelleri kaldırıyoruz.
İstihdamın önünü açıyoruz. Yardımcı oluyoruz ama Samsunlu müteşebbis hala bekliyor. 'Tersane yapılacaktı, ne oldu' diyor. Biz, 'Tersane yapacağız' demedik ki, 'Gelin tersane yapın, yardımcı olalım' dedik. Merkezi idare olarak mendireği de biz yapıyoruz. Neticede biz yatırımcının önünü açmakla mükellefiz. Sermaye sahipleri de güçlerini birleştirip ihracata yönelik projeler üretsinler ve yatırımlarını yapsınlar" şeklinde konuştu.
 
Demir, sivil toplum kuruluşlarının da yatırımın arttırılmasına yönelik girişimlerde bulunmasının Samsun'un faydasına olacağını vurguladı.
Toplantıda hazır bulunan Kavak Belediye Başkanı Bahri Kesici ise Samsunlu sanayici ve işadamlarının rehavetten kurtulması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) öncülüğünde "Cazibe Merkezi İl" olmanın faydalarının bir dizi toplantıyla anlatılmasının önemine dikkat çekti.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 16:25:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?