5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

20 bin sülünün doğaya salınacak

Samsun Çevre ve Orman Müdürlüğü Gelemen Sülün Üretme Tesisi'nde 2007 yılında üretilecek 20 bin sülünün doğaya salınacağı belirtildi.
Türkiye'de sadece Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan sülünlerin neslinin yok olmaması için kurulan Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonları'nda üretilen binlerce sülün her yıl doğaya salınıyor. 2006 yılında üretilen 14 bin sülünün Trabzon, Giresun, Samsun, Bolu, Zonguldak, Adapazarı ve İstanbul'da Karadeniz'e yakın kesimlerde doğal yaşama uygun sahalara salındığı ve 2 bin sülünün ise damızlık kullanımı için ayrıldığı bildirildi. Samsun Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılıç, sadece Karadeniz Bölgesi'nde yaşayabilen sülünlerde erkek ve dişilerin farklı görünümde olduğunu belirterek, "Erkekleri çok renkli ve uzun kuyruklu süslü bir kuştur. Erkeklerin baş ve boynu, koyu yeşil ve lacivert parıltılıdır. Dişilerin rengi kül rengi, açık veya koyu kahverengi, gri tonlarda açık ve koyu konsantre renkleriyle dikkati çeker. Sülünler, kanatları küçük olmasına rağmen hızlı uçabilmekte, fakat uzun mesafe kat edememektedir. Yaşama ortamı, tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar, açık araziler, ağaçlıklar, fundalıklar, tarla, çayır ve akarsulara yakın sınır teşkil eden orman kenarlarıdır. Sülünler bir yaşında eşeysel olgunluğa ulaşır. Kızışma dönemi mart ayında başlar, haziran ayının sonuna kadar devam eder. Sülün, bitkisel ve hayvansal besin maddeleri yemekle beraber daha çok menşei hayvan olan besinleri tercih eder" dedi. 

2006 yılında Gelemen Sülün Üretme İstasyonları'nda üretilen 16 sülünün 14 bininin doğaya salındığını kaydeden Kılıç, 2007 yılında ise üretilecek olan 20 bin sülünün 18 bininin doğaya salınacağını sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 14:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?