6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

3 kişi hayat buldu

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), Trabzon ve Samsun'da beyin ölümleri gerçekleşen biri bayan sporcu, diğeri 15 aylık bebekten alınan 4 böbrek, 12 saat içinde 3 hastaya nakledildi.


Trabzon'un Maçka ilçesinde 1 Mayıs Perşembe günü geçirdiği trafik kazası sonrası tedavi gördüğü hastanede 8 Mayıs tarihinde hayatını kaybeden Türkiye üçüncüsü boksör Gülcan Akbulut'un iki böbreği ile OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Servisi'nde hayatını kaybeden ve ismi açıklanmayan 15 aylık bebekten alınan 2 böbreğin nakli, OMÜ Organ Nakil Bölümü'nde gerçekleştirildi.

Gülcan Akbulut'un iki böbreği, 3 yıldır böbrek bekleyen Samsunlu Bahri Özdemir (43) ile 6 yıldır böbrek bekleyen Giresun'dan gelen Elçin Ekinci'ye (29) nakledildi.

15 aylık bebekten alınan 2 böbrek ise 11 yıllık böbrek hastası olan Yıldız Şeker'e (19) nakledilerek yeniden hayat bulmaları sağlandı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, organ naklinden sorumlu Yrd. Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ender Özden tarafından Üroloji Bölümü'nde tedavi gören hastalar ziyaret edilerek sağlık kontrolleri yapıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, Trabzon ve Samsun'daki beyin ölümü gerçekleşen hastalardan alınan 4 böbreğin 12 saat süren zorlu bir ameliyat sonrasında böbrek bekleyen hastalara başarılı bir şekilde nakledildiğini kaydetti.

OMÜ Üroloji Servisi'nin Karadeniz'e hitap ettiğini ve organ nakli konusunda tek olduğunu ifade eden Sarıkaya, 3 naklin aynı anda yapılmasının hastanenin organ nakli konusunda ne kadar ilerlediğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

2007 yılı Aralık ayından buyana 20 böbrek naklinin gerçekleştiğini ifade eden Sarıkaya, özellikle hastanede kadavradan organ naklinin yüzde 50 seviyelerine ulaşmasının Türkiye çapında yüksek bir oran olduğuna da dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 18:38:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?