6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

3 milyon dolarlık yatırıma engel

Samsun Serbest Bölgesi'ne (SASBAŞ) yapılacak 3 milyon dolarlık yatırımın Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü engeline takıldığı bildirildi.


Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun Serbest Bölgesi'ni (SASBAŞ) ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Bu yıl özelleşen ve Samsunlu iş adamları tarafından alınan Samsun Serbest Bölgesi'ni ziyaret eden Vali Güzeloğlu, SAŞBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ulusoy, Başkan Vekili Adnan Ölmez, Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çakır ve Genel Müdür Kemal Gündoğdu ile görüştü.

Vali Güzeloğlu'na serbest bölge hakkında bilgi veren Ulusoy, Samsun Serbest Bölgesi'nin ticari anlamda beklenenin altında bir performans gösterdiğini, burada toplam 73 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve 5 üreticinin bulunduğunu söyledi. Ulusoy, "Ancak bu 5 firmanın 3'ü faaliyette. 1998'den 2007 yılı sonuna kadar 359 milyon 374 bin dolarlık bir ticaret hacmi oluştu. 2008 yılının 10 aylık döneminde ise 394 milyon 692 bin dolarlık bir ticaret hacmi meydana geldi. Bu rakam, 10 yılın toplamından daha fazla" dedi.

"3 MİLYON DOLARLIK YATIRIMA ENGEL"
Yapmayı planladıkları yatırımlar hakkında bilgi veren 2. Başkan Adnan Ölmez ise, "Burayı lojistik üs ve konteynır limanı haline getirmek, limanla bütünleştirmek istiyoruz. Bu şekilde hem Samsun'a hem bölgeye büyük katkı sağlayacak, hem de üreteceği katma değer 50 katına çıkacak. Biz böyle bir proje hazırladık. 3 milyon dolar yatırımla işe başlayacaktık.

Ancak Serbest Bölge Genel Müdürlüğü engeline takıldık. Serbest bölgenin amacı yatırım yapmak, ama burada öyle bir durum yok. Serbest Bölge Genel Müdürlüğü bize, 'O zaman almasaydınız' diyor. Biz bu yatırımı maalesef askıya aldık. Şu anda buradaki fabrikalar zarar ediyor. Buranın tek kurtuluş yolu, burada büyük depolama alanları yaparak, limanla entegre hale getirmektir. Hem Samsun'a hem bölgeye hem de devlete katkı sağlayacak bir projeydi. Biz konuyu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e ilettik. Bakan Tüzmen de bu duruma çok şaşırdı ve konuyla ilgileneceğini söyledi" diye konuştu.

"SERBEST BÖLGE ÇOK ÖNEMLİ"
Konuşmaları tek tek not alan Vali Güzeloğlu, serbest bölgenin öneminden bahsederek, şunları söyledi:
"Samsun'un geleceğe taşınmasında serbest bölgenin yeniden konumlandırılması çok önemli. Özellikle çok önemsediğim özelleştirme sürecinde Samsun'da birliktelik oluşturularak, buranın alınması cesaret verici bir durum. Bu tabloya bakıldığı zaman aslında Samsun, uluslar arası ticaret ve lojistik bir kent olarak tanımlanması hem öne çıkan hem de çıkarılması gereken bir konum olarak göze çarpıyor.

Özellikle Türkiye'nin Karadeniz kıyısı, kuzey ülkeleriyle olan ilişkileri, bu büyük pazarın artan üretim, ticaret hacmi ve yükselen gelir düzeyi başta Rusya olmak üzere kuzey komşularımıza gerek Türkiye olarak bizim ürettiklerimizin karşılıklı ticarete konu edilmesi, gerekse de Avrupa üzerinden Karadeniz'i kullanarak Orta Asya ve Ortadoğu'ya uzanan geçmiş İpek Yolu ve bağlantı lojistik altyapılarının liman ölçeğinden gerçekleştirilmesi ortaya çıkıyor."

İha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 09:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?