6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

311 kişi telefonla dolandırıldı

GSM operatöründen abone kayıt bilgilerini temin eden dolandırıcıların, emniyet veya jandarmadan aradıklarını belirterek korkuttukları vatandaşları yüklü meblağda telefon kontörü yükleterek dolandırma olaylarının artması, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.


Samsun'da 2008 yılı içinde 311 vatandaşın aynı yöntemle dolandırılarak adli mercilere başvurması üzerine açıklama yapan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, vatandaşların bu tür dolandırıcılara itibar etmemesini istedi.


Cep telefonu ile aradıkları kişilere emniyet ve jandarma mensubu, savcı, hakim gibi kişilere küfürlü mesaj atıldığını, eşleri rahatsız edildiği gibi veya söz konusu kişilere ait telefon numarasının dolandırıcılık olaylarına karıştığını ve telefonlarının kopyalandığını ileri süren kimliği belirsiz dolandırıcıların, 01 Ocak 2008-22 Ekim 2008 tarihleri arasında Samsun'da 311 kişiyi dolandırdığı ortaya çıktı. Dolandırılan vatandaşlar soluğu adli mercilerde aldılar.


Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, artan telefon kontörü dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı. Başsavcı Yetişir, "5 yıla kadar cezası var. Maalesef son aylarda son zamanlarda telefon dolandırıcılığı türü meydana çıktı. Vatandaşlarımız aranıyor ve bir şekilde kandırılıyor. Bu sayede telefonlarına kontör yükletiyorlar. Bu sıkça yapılan bir suç türü oldu. Maalesef Samsun ilimizde de bu tür suçlar vuku bulmaktadır. 2008 yılı içinde 311 telefon dolandırıcılığı olayı meydana geldi. 311 olaydan, 42 olayla ilgili dava açtık. 74 takipsizlik, 17 ek takipsizlik, 29 yetkisizlik ve 8 olayda ise birleştirme kararı verdik. 141 olayın soruşturması ise devam ediyor" dedi.
Başsavcı Canip Yetişir, vatandaşların telefonla kontör yüklenmesine inanmamaları konusunda uyararak, "Bu tür kişilere itibar etmesinler. Telefonla arandıklarında 'şunu takip edeceğiz, şunu halledeceğiz' gibi sözlere kanmasınlar. Bu tür kişileri hemen polise ve savcılığa bildirsinler. Bu olay bir dolandırıcılık suçudur. Türk Ceza Kanunu'nun 157/1 maddesi gereği de bu olaya karışan hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Biz savcılık olarak bu tür dolandırıcıların sonuna kadar peşindeyiz" diye konuştu.


Başsavcı Yetişir, vatandaşlara kimliklerini ve kimlik bilgilerine başkalarına vermemesi konusunda uyarıda bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 11:17:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?