2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

33 köyün su çilesi sürüyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde içme suyu bulunmayan 33 köyde su çilesi bitmiyor.


Yıllardır su sıkıntısı çeken Vezirköprü'nün 33 köyü, suya kavuşacakları günü iple çekiyor. 2007 KÖYDES yatırımları kapsamında Başalan Grubu İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatı, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihalesi yapılarak köylülerin içme suyu ihtiyaçlarının giderilmesi için başlatılan çalışmaların bitmesine rağmen, köylere su verilemiyor.


Başalan Grup Suyu Birliği Başkanı Ali Çayır, yüklenici firmanın taahhüdünün tümünü yerine getirdiğini, ancak geçici kabul yapılabilmesi için Devlet Su İşlerine(DSİ) bağlı Duruçay Barajı'ndan su verilmesi gerektiğini söyledi. Çayır, "Barajdan verilecek su ile müteahhit firmanın yaptığı tesislerin kontrolü yapılmış olacaktır. Su verildikten sonra çıkabilecek patlak-çatlak ve eksiklikler yüklenici firma tarafından giderilecektir.

Bunlardan sonra Samsun İl Özel İdaresi'ne bağlı mühendislerden oluşan geçici
kabul komisyonu işi teslim alacaklardır. İhaleyi alan yüklenici firma tarafından arıtma tesisinin bitirilmesi ve 33 köye 134 kilometre boru hattının döşenmesine rağmen DSİ'ye ait Duruçay Barajı'nda su olmadığı için köylere su verilemiyor" dedi.
Bir türlü su çileleri bitmeyen Türkmen köylü kadınlar, suya kavuşamamanın üzüntüsünü yaşıyorlar. Kışın gelmesiyle beraber kar altında evine kuyudan su çeken Türkmen köylüleri, suyun köylerine geleceği günü sabırsızlıkla bekliyorlar.
Vezirköprü Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, DSİ'ye ait Duruçay Barajı'nda su olmadığı için köylere su verilemediğini ifade ederek, şu anda Duruçay Barajı'nda su tutulduğunu ve nisan ayında DSİ tarafından suyun verileceğini açıkladı.


27 Mayıs 1984 yılında yapılan etüt çalışmalarının olumlu bir şekilde neticelenmesinden sonra, yapım çalışmalarına başlanan Duruçay Sulama Barajı tamamlandığında yaklaşık 36 bin dönüm arazi sulanabilme imkanına kavuşacak. Gövde dolgu çalışmaları tamamlandığında kanal ve kanalet çalışmaları bitirilmeden açılış merasimi düzenlenerek 12 Temmuz 2003 tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Abdüllatif Şener, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Bölge Milletvekilleri, Samsun Valisi, NijeryaBüyükelçisi, DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve halkın yoğun iştirakiyle gerçekleştirilmişti.

2003 yılından beri bir türlü su tutulamayan Duruçay Barajı'nda zeminden dolayı kaçakların olması sebebiyle bir türlü istenilen seviyeye gelemediği belirtildi. 33 köyü suya kavuşturacak Vezirköprü Duruçay Barajı'ndan getirilecek suyun Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 28 Ağustos 2007 tarihinde 4 milyon 307 bin TL'ye ihalesi yapılarak başlatılan çalışmalar sonunda Başalan grup suyunun çalışmalarının
bitmesine rağmen, Duruçay Barajı'nda su olmadığı için 33 köye su verilemiyor.

İha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 15:06:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?