2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

45 öğrenci hergün 11 Km yürüyor!

(ÖZEL HABER) MARATONCU ÖĞRENCİLER

Samsun'da servisleri kaldırılan 45 köy öğrencisi, her gün günde 11 kilometre okul yolu aşıyor.

2009-2010 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından ilçeye 25 kilometre mesafedeki 800 nüfuslu Kibarlar köyünde bulunan 115 öğrenciden 6, 7 ve 8. sınıf öğrencisi 45 çocuk için 4 servis tahsis edildi.

Devlet tarafından verilen servisler daha sonra kaldırılarak, 45 çocuğun okuduğu Büyüklü İlköğretim Okulu'ndaki yurtta kalmaları önerildi. 5,5 kilometre uzaklıktaki okula çocuklarını yatılı göndermek istemeyen veliler, mecburiyetten yaya olarak çocuklarını okula göndermek zorunda kaldı. Kimi zaman bazı köy sakinleri, her gün gidiş-geliş 11 kilometre yol yürüyen çocukları araçlarına alarak yardımcı olmaya çalışsa da, çocuklar genellikle yürümek zorunda kalıyor. Sabahın erken saatlerinde köy merkezinde toplanan çocuklar, sırtlarında okul çantasıyla toplu halde yola düşüyor. Maratoncular gibi 11 kilometre yol kateden çocuklar, yaklaşık 1 saat süren yürüyüş sonunda yorgun şekilde okullarına ulaşıyor. Yürümek veya yatılı okumak arasında kalan çocuklar, ailelerinden ayrı kalmamak için yürümeyi tercih ediyor. Yolda da birçok tehlike ile karşılaşan çocuklar, kış şartlarında nasıl okula gideceklerini ise kara kara düşünüyor.

Kibarlar Köyü Muhtarı Bilal Odabaş, velilerin ya servislerinin geri verilmesini ya da köye diğer köyleri de kapsayacak şekilde okul yapılmasını beklediklerini söyledi. Veli Şengül Büyük, çocuğundan ayrı kalmak istemediğini, özel servis tutacak paraları olmadığı için çocukların mecburen 11 kilometre yol yürütmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Gidiş 5,5 kilometre için çocukları annelerinden babalarından ayırmanın bir anlamı olmadığını ifade eden Halit Odabaş da, "Nereye başvurduysak sonuç alamadık. 'Ya yatılı okul' diyorlar ya da 'kendiniz servis tutun gönderin'. Ne yapacağımız şaşırdık" dedi.

Yolda giderken çok korktuklarını dile getiren öğrenciler ise, yürümekten yorulduklarını, derslerine adapte olamadıklarını, servislerini geri istediklerini, bu şartlarda kışın okula gidemeyeceklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tekkeköy Kaymakamı Ali Candan, hiçbir öğrencinin mağdur edilmesine göz yummayacaklarını ve her zaman gerekli özeni gösterdiklerini belirterek, "İlçedeki Gelemen Bölge Yatılı Okulu'nun (YİBO) faaliyete geçmesinin ardından yeni düzenleme yapıldı. Belli mesafedeki öğrencilerin yatılı okulda eğitim görmesi öngörüldü. Şayet veliler çocuklarını yatılı göndermek istemezse, onlar için ayrıca servis tahsisi gibi bir uygulamaya izin vermiyor. Mevzuat uygulanmak zorunda. Devlet modern, tüm imkanları sağlanan yatılı okulu yaptırmış durumda. Bu okul dolmadan, köylere servis çıkarmamız mümkün değil. Önce okulun dolması, sonra köylerdeki öğrenci durumuna göre düzenleme yapılması gerekli" diye konuştu.

(ÖZEL HABER) MARATONCU ÖĞRENCİLER
(ÖZEL HABER) MARATONCU ÖĞRENCİLER
(ÖZEL HABER) MARATONCU ÖĞRENCİLER
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 12:20:04
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 18:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?