6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

5 Yıldızlı otel gibi huzurevi

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, '5 yıldızlı otel gibi' inşa ettikleri huzurevinin Kurban Bayramı'nda hizmete gireceğini açıkladı.


Huzurevi'ni 'yaşlılar kulübü' haline getireceklerini söyleyen Başkan Yılmaz, yaşlılar bakımevlerinin gelişmiş ülkelerde, mağdur olan insanların kaldığı hizmetler değil, herkesin kalabileceği ve ihtiyaç duyacağı hizmetler olarak görüldüğünü belirtti. Yılmaz, "Samsun'da yeni yapmakta olduğumuz huzurevini, Batı ülkelerinde gibi bir konsepte getirerek, yaşlılar kulübü haline getirmek için çalışmalar başlattık. Yeni huzurevimizi 5 yıldızlı otel konforunda inşa ettik" dedi.


Türkiye'deki huzurevlerinin maalesef Batı ülkelerindeki gibi bir konsepte sahip olmadığını ifade eden Yusuf Ziya Yılmaz, "Bizim Huzurevlerimiz aklı selimini yitirmiş, naçar, adeta melankolik haline gelmiş, arkadaşlık da yapılamayacak kadar, düşkün insanların evi haline gelmiş. Şimdi o düşkünlere bakalım, onların da bir yeri olsun. Benim biraz önce söylediğim türden olanların da, şimdi bizim huzurevinde biz onları birbirinde ayırmayacağız. Samsun'daki huzurevini batı standartlarındaki statüye getireceğiz. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya da hazırız. Biz huzurevimizi 5 yıldızlı bir otel gibi inşa ettik" diye konuştu.


Samsun'da yeni yapılmakta olan huzurevinde isteyenlerin tek kişilik odalarda da kalabileceğine dikkat çeken Yılmaz, "Huzurevimizde tek kişilik odalarımız da olacak. 'Ben kimse ile kalmak istemiyorum' diyenlere de oda verebileceğiz. Hatta hatta huzurevinin bahçesinde bungalov türü evler de yapacağız. 'Bana burada bir ev ver, kirasına ben ödeyeyim, burada kalayım ve dostluklarım ve arkadaşlıklarım olsun. Kütüphane de kitabımı ve gazetemi okuyayım. Satranç ve tavla oynayayım. İstediğimde burada, istediğimde evimde kalayım' türden taleplere de cevap verebileceğiz" şeklinde konuştu.

KURBAN BAYRAMI'NDA HİZMETE GİRECEK
Samsun'da yeni yapılmakta olan huzurevinin Kurban Bayramı'nda hizmete gireceğini kaydeden Yılmaz, şunları söyledi: "Belediye başkanı olduğum için tanık oluyorum, adamın her şeyi var, dairesi var, kızı ile oğlu var. 'Hanımım öldükten sonra o ev bana o boş. Evim bana hiç bir şey ifade etmiyor. Gidiyorum kızımda kalıyorum. Ertesi gün yine evime geliyorum. Ama evimde bana bir şey ifade etmiyor' diyen yaşlılarımız bulunuyor. Farklı sosyal bir takım iletişimler alanları gerekiyor. 'Sosyal hayatta beni hayata tutunduracak bir takım etkinlikler lazım' diye huzurevinden bizden yer isteyenler oluyor. Bunun kadar doğal bir şey olamaz. Allah kimsenin başına vermesin" şeklinde konuştu.


Huzurevinde 'sosyal bir dayanışma ortamı' oluşturmaya çalışacaklarının altını çizen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu açıdan huzurevinde buna dönük bir çalışmanın içindeyiz. Göreceksiniz 5 yıldızlı otel gibi oluyor. Bittikten sonra inanın çok büyük bir ihtiyacı karşılayacak. Ve demin söylediğim gibi toplumda 'babasını götürdü de huzurevine bıraktı' meselesi değil. Huzurevinde kalmanın doğal bir şey olduğunu ortaya koymakta gerekiyor. Böylece de birçok insanın bu ihtiyacını da gidermiş olacağız. En alt katında yemekhanesi var, onun üstünde kafeteryaları olacak. Oturma alanları olacak, ortada misafir kabul salonları bulunacak. Bazı yaşlılar burada kalmıyorsa bile buraya gelsin yararlansın burada. Belli bir yaştan sonra insan kendini her ortama kendini yakıştırmamaya çalışıyor. Bazı yaşlılar, 'benim yaşımda bir adamın kahvede ve pastanede oturması hoş olmuyor' diyor. Ne yapacak adamacağız buraya gelecek, burada masa tenisi oynayacak, satranç oynayacak, akranları var, muhabbet edecek. İsterse gece yatacak, istemezse yatmayacak, arabası var ise evine gidecek. Bir anlamda burası Batı'da örnekleri olan yaşlılar kulübü gibi çalışacak."

AMERİKA'DAKİ STATÜYE GÖRE İŞLETİLECEK
Samsun'daki huzurevini Amerika'daki statüye göre işletecekleri kaydeden Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Amerika'da bir belediye başkanı arkadaşım var, oraya gitmiştik. 'Şehrimiz de yaptığımız işlerin aşağı yukarı yüzde 99 bu iş' dedi. Ama onlarınki de ağırlıklı olarak hobiler koymuşlar. Resim galerisi var, resim yapmak isteyenler resim yapıyor. Başka bir takım el sanatlarına dönük. Heykel sanatıyla uğraşmak isteyenler heykeller yapıyor. Küçük atölyeler yapılmış. Kütüphane bulunuyor, kitap okumak için. Spor yapmak isteyenler için, fitness salonları var. Satranç odası var. Bir anlamda, yaşlılar kulübü gibi bir ortam oluşturmuşlar. Bizde biraz oradan etkilenmiştik. Daha sonra ben gelip de buradaki mevzuata baktığımda hakikaten bizim ülkemizde mevzuatlar artık böyle yaşlanmış ve toplumdan izole olmuş olan yaşlıların bakıldığı yer olmaktan ziyade, bir sosyal dayanışma yeri, belli bir yaştaki insanların birlikte olma yeri olarak düşünülmeye başladığını tanık olduk. Huzurevi'nde spor yapabilmeleri için fitness salonu, gazete ve kitap okuyabilmeleri için kütüphane, çeşitleri el sanatları kursları ve zamanlarını iyi geçirmeleri için çeşitli aktivitelere düzenleyeceğiz. Yalnız yaşayan yaşlılarımızı buralara çekeceğiz. Tıpkı Amerika'daki gibi yaşlılar kulübü haline dönüştüreceğiz."
1 Mart 2007 tarihinde ihalesi yapılan yeni huzurevi inşaatı 3 milyon YTL'ye mal olacak. 350 dönümlük alandan oluşan huzurevi, bin 830 metrekare kapalı alana sahip. 100 kişinin barınabileceği, 2-3 kişilik odalar halinde yapılan ve 57 odadan oluşan bina, bodrum artı 3 kat olarak inşa edildi. Huzurevi sakinlerine, boş zamanlarını daha iyi değerlendirmeleri için eğitmenler eşliğinde çeşitli el sanatları kursları da verileceği belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 10:39:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?