2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

500 kınalı keklik salındı

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde sürdürülebilir av ve yaban hayatın desteklenmesi noktasında 500 kınalı keklik doğaya salınmak üzere Boğazkoru köyüne getirildi.


Samsun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından doğada azalmış ve nesli tükenme noktasına gelen av ve yaban hayvanlarının çoğaltılması, yeniden doğaya salınması noktasında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar kapsamında kınalı kekliğin popülasyonunun arttırılabilmesi için Yozgat'tan temin edilen 500 kınalı keklikten 50'si Bogazkoru köyü ile Havza sınırında olan Karaballık mevkiinde doğaya salınırken, 450 keklik de tel örgü içine alınarak 15 günlük doğaya adaptasyon sürecinin ardından doğaya
salınacak. Vezirköprü Kaymakamlığı'na vekaleten bakan Havza Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Ömer Albayrak, Doğa Koruma ve Milli Parklar mühendisi Fatih Karakaya, köy muhtarı Kasım Ayan ve Milli Parklar görevlileri tarafından doğaya salınan kekliklerin belirli bir süre korumaya alınacağı öğrenildi.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Ömer Albayrak, daha önce popülasyonu çok iyi olmasına karşın özellikle son yıllardaki bilinçsiz avlanmadaki artış, tekniğine uygun yapılmayan tarımsal üretim nedeniyle doğadaki kınalı keklik sayısında çok ciddi düşüş yaşandığını söyledi.
Boğazkoru köyünde 2006 yılında alan tamamen yabani hayvanlardan arındırılmadan ve uygun ortam sağlanmadan doğaya salınan 500 kekliğin telef olduğunu ifade eden köylüler ise, bu yıl da bölgenin yabani hayvanlardan arındırılmadan salındığını kaydettiler. Doğa Koruma Milli Parklar mühendisi Fatih Karakaya, bölgenin yabani hayvanlardan arındırılması için Vezirköprü Avcılar Derneği ile görüştüklerini, fakat sahada çalışmayı gerçekleştiremediklerini söyledi. Avcılar Derneği Başkanı Adnan Uluçay da, şu anda
hayvanların karınlarında yavruların olması nedenle bölgede yapılması düşünülen çalışmaya katılmadıklarını dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 13:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?